Kompanija koja je izgradila postrojenje za prečišćavanje vode podnela tužbu protiv Ministarstva zdravlja

Podeli:

Nakon više meseci, od kad su ispunjeni svi zahtevi i standardi postrojenja za prečišćavanje vode kompanija „Gruppo Zilio“ podnela je tužbu protiv Ministarstva zdravlja. Sopštenje prenosimo u potpunosti:

„Obaveštavamo javnost da smo 29/12/2017 godine posle šest (6) pokušaja da stupimo u kontakt sa predsednicom Vlade Srbije, podneli tužbu protiv Ministartsva zdravlja. Iako smo pokušali da na prijateljski način napravimo dogovor da se povuče rešenje izdato od strane Ministarstva u tome nismo uspeli.

U čijem je interesu da fabrika vode ne radi i da gradjani Zrenjanina ne dobiju čistu vodu posle 14 godina?

Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotstavljenim mišljenjima I tumačenjima Zakona kao I to koje su njihove nadležnosti. Čak ni na dopis naših inostranih partnera koji su ulozili 3,5 mil evra u ovaj posao nema odgovora Premijerke. Posle gotovo 5 meseci nerada investitor je, ne svojom krivicom, pretrpeo ogromne gubitke koji se svakim danom uvećavaju zbog potpune nezainteresovanosti administracije da ovo pitanje reši.

Investitor je ulozio sopstvena sredstva kao i sredstva iz kredita ERSTE Banke u izgradnju fabrike na raspis javne nabavke JKP VIK Zrenjanin. Javnu nabavku je odobrila Direkcija za javne nabavke kao i sama Vlada Srbije izdavsi AOFI garanciju da bi ta ista Vlada sada zatvorila oči i uši na rešenje Ministarstva zdravlja da investitor ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode i pored toga što Ministarstvo Gradjevinarstva pod čijom su nadležnosti komunalne delatnosti, napisalo da može. Kakav je ovo signal za strane i domaće investitore?

Neshvatljivo je da Ministarstvo zdravlja čija je dužnost da vodi brigu o zdravlju svih gradjana (uključujući i gradjane Zrenjanina), tumačeći zakon kako oni zele, ne dozvoljava da se pitka čista voda posle 14 godina pojavi na česmama gradjana, već radije zadržava zabranu i mimo pozitivnog rešenja drugog Ministarstva. Pa šta je preče zdravlje ili administartivne zavrzlame?

Nadležnima u Vladi Srbije kao i u Gradu smo uputili dopis da je nakon 3 meseca stajanja oprema koja je veoma osetljiva na temperaturne razlike (keramički filteri, membrane reverzne osmoze kao i jonoizmenjivačka smesa) u režimu kada postrojenje ne radi u opasnosti da se trajno uništi/ošteti, čime bi se izazvale nesagledive posledice i višemilionska šteta.

U medjuvremenu je ambasador našeg ino partnera zatražio sastanak sa predsednikom Vučićem kako bi mu predstavio problem i zatražio brzo reagovanje i rešavanje nastalog problema koji je nastao ne zaslugom investitora već drugih činilaca.

Predloženo je održivo rešenje Gradskim vlastima i nadamo se da će se to najkasnije u toku sledeće nedelje rešiti. Na Gradskim vlastima je sada da pokažu da mogu sami da odluče(da postave interes gradjana ispred politike) i da ovo pitanje reše i da gradjanima najzad poteče pitka voda u roku od 3 dana od dana postignutog dogovora. Ukoliko do dogovora ne dodje,ne vidimo drugi način već da pokrenemo tužbu protiv nadležnih i na taj način zaštitimo svoja prava i imovinu“, navodi se u saopštenju, koje je napisao Nenad Obradović, direktor kompanije Gruppo Zilio doo Beograd

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga