Kako se osloboditi stresa

Podeli:

Optimizam je recept za zdravlje.Ponekad, međutim, izgleda skoro nemoguće izboriti se sa zamkama koje nam postavlja život… Kako da budemo vedri i puni poverenja u sebe? Kako se stres drži pod kontrolom?
Tehnike opuštanja su mnogobrojne a metode borbe protiv stresa koje navodi jugportal.com  u svakom slučaju nemaju nikakve kontraindikacije, a mogu da budu vrlo korisne, jer kada se jednom nauče, pravila opuštanja se mogu primeniti bilo gde.
Šta se događa u našem organizmu kad uspemo da savladamo tenziju.Ispitivanja pokazuju da se tokom opuštanja usporavaju disanje i otkucaji srca, mišići se opuštaju, a blaga toplina se širi po rukama i nogama. Mnogi se posle jedne seanse osećaju mirniji, manje umorni, ali i živahniji. Osim toga, sa nastavljanjem vežbanja, sposobnost opuštanja se povećava. Da bi se dobio maksimum potrebno je vreme od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
image
NAJEFIKASNIJE TEHNIKE
Opuštanje mišića
Tehnika je dosta jednostavna. Sastoji se u tome da se više puta zategnu i opuste mišići. A oni se ponašaju „odskačući“ kao loptica. Posle svakog stezanja i opuštanja, snižava se napetost grupa mišića (na isti način na koji se smanjuje visina odskoka loptice), a zatim dolazi do sve potpunijeg smirivanja.Ova metoda se sastoji dakle, u opuštanju mišića ukrućenih od stresa, što povoljno utiče na duhovni mir.
Kako se izvodi: lezite na tepih sa rukama pored butina i bosi, zategnite sve mišiće tela, od glave do pete. Zatim, posle dubokog udaha, opustite sve mišiće. Posle dvadesetak minuta vežbi, koja se smanjuju sa dubokim disanjem, sledi odmor u potpunom fizičkom i duhovnom miru.
Fizička vežbanja
Hodati, trčati, raditi gimnastiku.Prednosti za liniju… i odlična kura protiv anksioznosti. Skoro „psihoterapija“ za blage oblike depresije.Osim toga, redovno vežbanje može da poboljša funkcije imunološkog sistema i da ojača organizam protiv bolesti (ali pažnja: preterani umor škodi). Evo nekih korisnih saveta za one koji počinju da vežbaju.
Otpočeti aktivnost sa radošću: ako baš nemate volje da počnete da se bavite gimnastikom, odložite to i ne ulažite previše napora.Počnite birajući kolektivne i grupne aktivnosti. Partija tenisa ili čas plesa mogu da budu prijatniji od usamljeničke šetnje.
Često se kretati: tri ili četiri časa aktivnosti nedeljno prijaju telu, ali je potrebno najmanje četiri do pet časova za duhovno opuštanje.
Transcendentalna meditacija.
Ova tehnika (praktikuju je indijski jogini i budistički monasi) je jedna posebna duhovna gimnastika, koja se koncentriše na jednostavne stimulanse: jedna reč, rečenica, misao, isključujući sve druge stimulanse, što povoljno utiče na opuštanje. Danas se meditacija primenjuje i u zapadnim zemljama za lečenje poremećaja koji nastaju zbog stresa: hipertenzije, astme, nesanice i mucanja.
Šta se dešava u našem mozgu dok meditiramo? Kada smo budni, naš mozak ima električnu aktivnost koja se menja od nižih frekvencija (manje od 14 ciklusa u sekundi) kada ne radimo ništa, do viših frekvencija u fazi aktivnosti. Kada se odmaramo ili meditiramo zatvorenih očiju, frekvencije teže ka takozvanom ritmu alfa, sa električnom aktivnošću od 8 do 13 ciklusa u sekundi.
Hipnoza
Hipnoza, koja izaziva stanje punog opuštanja, može da se upotrebi za lečenje fizičkih i emotivnih poremećeja, za držanje bola pod kontrolom (kod zubara na primer, ili tokom porođaja), a i za lečenje hroničnih poremećaja. Studije pokazuju da hipnoza može da poboljša i imunološke reakcije.
Biofeedback
Ponekad osobe koje pate od stresa ne uspevaju čak ni da naprave razliku izmeću prijatnih i neprijatnih senzacija.Biofeedback može da pomogne u sticanju bolje samokontrole. Zahvaljujući elektronskim aparatima koji snimaju otkucaje srca, ritam disanja, spoljnu temperaturu ruku itd. Koristeći ove instrumente možemo da naučimo da modifikujemo mnoge funkcije našeg tela.
Jednostavan primer?
Uz pomoć senzora smeštenog na prstu pacijenta, mašina može da obavesti o temperaturi njegovih ruku (hladne ruke ukazuju obično na tenziju) i da upozore uz pomoć zvuka kada one (zahvaljujući tehnikama kao što je opuštanje mišića) uspeju da se zagreju. Postupak se obavlja u nekih dvadesetak seansi, a zatim se mo že nastaviti kod kuće, bez ikakvog instrumenta.
Danas se različiti tipovi biofeedbacka mogu upotrebiti za lečenje mnogih smetnji: glavobolje, hroničnih bolova, nekontrolisanog mokrenja, hipertenzija, srčanih aritmija, astme.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga