Kada, koliko i kome država uplaćuje novac – detaljno objašnjeno

Podeli:

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS.
Prijava punoletnih građana za isplatu pomoći od 60 evra počeće 28. aprila, a ministar finansija je naveo da penzioneri ne moraju da se prijavljuju. Za pomoć ne moraju da se prijavljuju ni građani na Kosova i Metohije, pošto je Kancelarija za KiM napravila evidenciju.
 
Mali je istakao da će Vlada danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i da će se svakog meseca isplaćivati neki vid pomoći građanima.
 
Prva je pomoć za nezaposlene. Mi idemo sa pomoći od 60 evra za sve one koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Ta pomoć biće isplaćena u junu“, kazao je Mali.
 
Rekao je da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji.
 
Sto evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, 200 evra za one koji su nezaposleni. To je pomoć koja će biti isplaćena u maju. Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu„, kazao je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.
 
Ministar finansija je dodao da će dve pune minimalne zarade dobiti i samostalni umetnici.
 
Kada će se isplaćivati pomoć 
 
Mali je naveo kako će se podrška građanima i privredi isplaćivati od aprila do novembra. U aprilu je već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu.
 
Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.
 
U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.
 
Prijava građana počinje 28. aprila, od 5. maja preko kol centra 
 
Ministar finansija je rekao da prijava građana počinje 28. aprila i da će trajati do 15. maja, a da će 5. maja krenuti prijava preko kol centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine.
 
Prošle godine se prijavilo 4.350.000 građana plus oni koji dobijaju direktno. Dakle, penzioneri se ne prijavljuju. Oni koji dobijaju socijalnu pomoć, takođe se ne prijavljuju. Negde oko 6,2 miliona naših sugrađana je primilo pomoć od 100 evra. Očekujem veliki odziv i ove godine„, naglasio je Mali.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: RTS

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga