„Paket ekonomskih mera predviđa da svi punoletni građani do kraja godine dobiju po 60 evra, penzioneri još 50, odnosno 110 evra“, istakao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Celokupni paket, kako je dodao, koji uključuje i privredu sada iznosi 235 milijardi dinara, ako budu uključena i velika preduzeća stići će se do sume od 250 milijardi.

Siniša Mali je rekao da je jedan deo velikog paketa ekonomske pomoći usmeren ka svim punoletnim građanima.

„Mi ćemo tokom ove godine u dve rate isplatiti ukupno 60 evra, prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, pri čemu će naši najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru“, kazao je on.

Mali je najavio je da će se sa prijavljivanjem krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

„Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati. Naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji“, objasnio je ministar.

Deo Paketa usmeren na privredu

Naglasio je da je jedan deo ekonomskog paketa usmeren na privredu.

„Ići ćemo sa tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike. Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći“, rekao je Mali.

Ističe da ova pomoć pokriva mart, april i maj, a da isplata sledi u aprilu za mart i naredna dva meseca. Pored toga, kako je naveo, biće i sektorske pomoći za one za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji – auto-prevoznici.

„Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su najmanje posla imali usled ograničenja putovanja, tako da idemo sa tom sektorskom pomoći“, istakao je Mali.

Proširena garantna šema za 60 milijardi dinara

Siniša Mali je naveo da će biti proširena postojeća garantna šema za 60 milijardi dinara.

„Ta šema od dve milijade evra se prošle godine pokazala izuzetno uspešnom, tu su preduzeća iz Srbije povukla već oko 1,6 milijardi. Mi smo produžili važenje te garantne šeme i sada dodajemo još 500 miliona evra. Još dodatna likvidnost, dodatna obrtna sredstva“, objasnio je on.

Najavio je i još jednu garantnu šemu, ističe da su u pregovorima sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji u mnogo lošijem položaju.

„Ukupna vrednost ovog programa 235 milijardi dinara, ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stiće ćemo do cifre od 250 milijardi. Sveobuhvatan program koji je usmeren ka onima kojima je pomoć potrebna“, kazao je Mali.

Istakao je da je država na pravi način regovala i prošle godine paketom mera, kao i da su to rekle i međunarodne finansijske institucije.

„Srbija neće prekidati pomoć dok traje kriza“, poručio je Mali.