Još jedan uspešno realizovan projekat za „Godinu Pupina“

Podeli:

Udruženje građana “ Godina Pupina“ 14.-15.10. realizovala je aktivnosti predviđene projektom “ Obnovljivi izvori energije i njihov uticaj na životnu sredinu“.
Prvog dana u malom amfiteatru Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu okupilo  se 18 zainteresovanih  učenica i učenika Zrenjaninske gimnazije, u pratnji profesora Edi Darušija. Uvodno i zanimljivo predavanje o izvorima energije održao je domaćin Prof dr Darko Radovančević, prodekan za nauku na TF „Mihajlo Pupin“.

Uz pozdravnu reč i predavanje o biomasi – otpadu kao izvoru energije prisutnima se u ime UG „Godina Pupina“ obratio  dr Ivan Bošnjak, viši predavač na Akademiji strukovnih studija u Kruševcu. Predavači su tokom predavanja i diskusije odgovarali na brojna pitanja i komentare od svoje zainteresovane mlade publike.

Realizacija projekta nastavljena je drugog dana posetom biogasnom postrojenju na farmi Ćorić u Melencima, gde su prisutni uz stručno vođenje Dejana  Bandu imali priliku da se upoznaju sa radom ovakvog postrojenja koje za proizvodnju električne energije kao pogonsko gorivo koristi metan dobijen od stajnjaka sa govedarske farme i silaže od ratarskih kultura sa okolnih njiva.

 Učesnici su zatim posetili zdanje Bošnjakove vetrenjače, kao i dalje postojeći, ali ruinirani simbol istorijskog nasleđa u upotrebi energije vetra na prostoru Banata.

Put je nastavljen do vetroparka u Kovačici gde je stručni radnik održavanja Dragan Ilkić predstavio i ovaj vrlo moderan, savremeni način upotrebe energije vetra za proizvodnju električne energije, u samom sabirno-predajnom postrojenju i uz jednu od 36 vetroturbina. Finalna predviđena aktivnost bila je poseta spomen kompleksu Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, gde su učesnici imali priliku da se uz vodiča Ljupku Morišan neposredno upoznaju sa zaostavštinom velikog izumitelja. Obzirom da je istog dana održana i revijalna kros trka u Idvoru, u spomen na njegovog najvećeg sina, gostima iz Zrenjanina je poslužen ručak.

Zahvalnost za finansijsku podršku u realizaciji projekta upućujemo gradu Zrenjaninu. Posebnu zahvalnost za učešće  izražavamo i direktoru Zrenjaninske gimnazije Miloradu Radakoviću, dekanesi Dragici Radosav, Jeleni Ćorić, vlasnici i upravnici govedarske farme u Melencima, opštini Kovačica i kompaniji Eko Vind, kao i Svetislavu Zakiću i njegovim saradnicima iz Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, kažu iz udruženja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga