Još jedan „Pastirski dan“ u Mužlji

Podeli:

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS“ iz Mužlje organizovali su osamnaesti po redu „Pastirski dan“, međunarodnog karaktera.

Cilj manifestacije je negovanje, očuvanje i predstavljanje tradicionalnih vrednosti koje su naši preci vekovima unazad koristili u svakodnevnom životu i pri uzgoju životinja.

I ove godine organizovano je takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela, gde je oko 25 ekipa spremalo ova tradicionalna jela.

Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički program, u okviru kojeg posetioci mogu da pogledaju kreativne izložbe proizvoda iz domaće radinosti, da saznaju kako su pastiri nekada živeli, kako su bili odeveni, koje alate su koristili kao i da učestvuju u zanimljivim pastirskim igrama i još mnogo toga.

Otvaranju ovogodišnje manifestacije prisustvovala je i Elvira Kovač, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara. „Veoma mi je drago što svake godine, evo osamnaesti put za redom , ova tradicija uspeva da se održi, i svake godine dolazi sve više ljudi sa raznih strana, to pokazuje da se stare vrednosti dobro čuvaju, što je i cilj ovakvih manifestacija“, rekla je.

Posetioci su tokom celodnevne manifestacije u prilici da po vrlo povoljnim cenama kupe ovčiji paprikaš i mekike, a lepo vreme to svakako dozvoljava.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga