Janjić: Možemo biti ponosni na funkcionisanje Zrenjanina tokom vanrednog stanja

Podeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Gradski štab za vanredne situacije grada Zrenjanina zasedao je danas nakon što je ukinuto vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije i doneo odluke iz svoje nadležnosti. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je istakao da je Zrenjanin u uslovima vanrednog stanja funkcionisao na način na koji možemo biti ponosni, da je rezultat toga i svega 25 zabeleženih slučajeva zaraze koronavirusom, bez smrtnog ishoda, da je u potpunosti očuvan zdravstveni sistem i svi zaposleni u njemu, te da iz ovog kriznog perioda izlazimo s dragocenim iskustvom. 

– Niko od nas, od zdravstvenih radnika do snaga bezbednosti, nije imao iskustvo kako se treba ponašati u ovakvoj situaciji i kakve mere preduzimati. Zrenjanin je jedan od prvih gradova u kom je formiran kol-centar za pomoć našim najstarijim sugrađanima. Više od 700 volontera smo angažovali da im donose namirnice i potrepštine, među retkim smo gradovima koji su realizovali dva kruga podele paketa pomoći, pripremili smo po 17 hiljada paketa u svakom krugu, što je zahtevalo veliku logistiku i organizaciju i značajna finansijska sredstva, a posebno su naši građani ukazali poverenje komunalnim milicajcima, koji su im podizali i donosili penzije – rekao je gradonačelnik i izrazio uverenje da će građani i dalje biti disciplinovani do kada to bude potrebno, da će poštovati vanredne mere koje ostaju na snazi do daljeg, da će i dalje štititi i sebe i druge i da se nada da se epidemija neće vratiti.

Prethodno je na sednici razmatrana opšta situacija u gradu, sa zdravstvenog, socijalnog, bezbednosnog i komunalnog aspekta, rezimirane aktivnosti tokom vanrednog stanja, s posebnim akcentom na stanje u zdravstvenom sistemu i ustanovama socijalnog staranja, o čemu će detaljnije biti reči u posebnoj vesti. 

Na sednici je utvrđeno da, s današnjim danom, prestaje rad kol-centra u Gradskoj upravi , ali da će u funkciji ostati jedan telefonski broj, 066-866-0600, na koji se građani mogu obraćati dok su na snazi vanredne mere. JKP “Čistoća i zelenilo” nastavlja s dezinfekcijom javnih površina i ustanova, a pristupa i dezinfekciji osnovnih škola i visokoškolskih ustanova, koje počinju s aktivnostima od ponedeljka, 11. maja.

Saopšteno je i da su svi vrtići u sastavu Predškolske ustanove Zrenjanin  dezinfikovani i pripremljeni za prihvat dece od ponedeljka, 11. maja, u skladu s propisanom procedurom i uslovima. 

Nakon današnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije donet je odgovarajući Zaključak.  

 

 

 

 

 

 

Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga