Izložba slika Jelene Vragović „Carevo novo odelo“

Podeli:

Izložba slika Jelene Vragović iz ciklusa “Carevo novo odelo” predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina. Celina sadrži oko 18 radova muškog akta sa kojom autorka promoviše klasično slikarstvo na savremen način.

Prema navodima autorke osim slikarske vrednosti izložba prikazuje i muškarca u aktuelnom društvenom trenutku. Svečano otvaranje zakazano je u izložbenom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 9. novembra u 19 časova.

Više o radu Jelene Vragović, izložbenoj celini i mišljenje likovne kritike, pogledajte OVDE.

O svojoj slikarskoj celini autorka je navela sledeće:
“Projekat, ciklus slika muškog akta “Carevo novo odelo“, promoviše klasičan slikarski čin na savremeni način. Koncept projekta je da se prikaže, osim slikarske vrednosti, muškarac u aktuelnom društvenom trenutku. Savremeni svet donosi sve više novih izazova, zahteva i očekivanja od nas, što današnjicu često čini neizvesnom, opasnom, što donosi usamljenost, otuđenost i nesigurnost. Nije neobično da se u pokušaju odgovora na zahteve uzburkane stvarnosti remeti samopouzdanje, greši se u samoproceni, luta se u traženju svog mesta i svrhe. Tako, i iskonska uloga muškarca, sa utvrđenim pravilima i poznatim modelima ponašanja postaje prevaziđena, a uloga nejasna. Dileme koje donosi , vrli novi svet, prikazala sam slikama na kojima su figure u različitim grčevitim položajima, u traženju, borbi, ili pak, u položajima koji ukazuju na nesigurnost i potrebu za zaštitom. “Carevo novo odelo” govori o odnosu nas samih prema društvu, pokazujući podjednako otvorenost, poverenje i naivnost.
Ovim projektom nameravam da naglasim lepotu muškog tela, slikarstva, da personifikujem čoveka.”

Kraći biografski zapis:
Jelena Vragović rođena je u Vršcu 1973. godine. Članica je ULUS-a. Samostalno je izlagala u Beogradu, Vršcu, Pančevu i Nišu. Učesnica je briojnih kolektivnih žiriranih izložbi i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Njen likovni opus obuhvata pejzažno i figuralno slikarstvo. Dobitnica je više nagrada i priznanja od kojih se ističe nagrada na izložbi minijatura “VoVa” mini Art Balaton, Mađarska 2011. Članica je Mense. Živi i radi u Vršcu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga