Izložba Luke Drljana „Beton“ u Zrenjaninu

Podeli:

Izložba slika Luke Drljana, likovnog umetnika iz Rume, predstaviće se zrenjaninskoj publici u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina od 17. do 29. avgusta. Svečano otvaranje postavke zakazujemo za četvrtak, 17. avgust u 19 časova. Likovna celina pod nazivom “Beton” sadrži 10 radova. Autor je u svom dosadašnjem radu usmeren na slikanje urbanih monumentalnih pejzaža prožetih hladnom atmosferom. Ovim slikama pokušava da odgonetne uzajamni odnos između čoveka i njegovog veštački stvorenog okruženja.

O svojim radovima iz serije “Beton”, Luka Drljan je naveo sledeće:”
„Kao motiv sam odabrao beton koji je najčešći industrijiski materijal za gradnju. Beton je korišćen kao osnova svakog savremenog objekta, te se u ovom kontekstu pokazao kao jedan od najprikladnijih motiva za prikazivanje ideje. Materijal siv i hladan savršen je simbol onoga što čini naše okruženje. Ukoliko zanemarimo ukrase, svetleće reklame i šarene fasade, shvatamo da je osnova svega niz sivih kutija. Radovi odišu oštrom geometrijom i islikanim čistim površinama. Ovakav način prikazivanja arhitekturu na slici transformiše u objekat. Gubi se upotrebna vrednost arhitektonskog objekta gde se više ne ukazuje na sam motiv već na snagu doživljaja nove konstrukcije, samog motiva unutar slike. Serija radova bazirana je na uzajamnom odnosu čoveka i njegovog okruženja kao i osećanja koje otuda proizilazi.”

Kraća biografija:
Luka Drljan, rođen je 7. marta 1997. godine u Novom Sadu. Godine 2016. završava Srednju umetničku školu „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu, odsek Dizajn grafike. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo. Osnovne studije završava 2020. u klasi profesora Gorana Despotovskog. Iste godine upisuje master studije slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. dr Gorana Despotovskog. Redovno izlaže od 2015. godine. Do sada je ulagao na četiri samostalne i više grupnih izložbi. Dobitnik je prve nagrade na Rumskom likovnom salonu 2019. godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga