Izjava za medije Grupe Zilio o kvalitetu vode

Podeli:

Petog februara 2019. godine stečeni su uslovi da se preda zahtev za dobijanje upotrebne dozvole, nakon jednomesečnog probnog rada postrojenja za prečisćavanje pitke vode u Zrenjaninu, navodi se u saopštenju kompanije Grupa Zilio.

Zadnje analize vode na izlazu iz fabrike vode pokazuju da su svi parametri u skladu sa uredbom o higijenskoj ispravnosti vode i da nijedan parametar ne iskače iz granice dozvoljenih čak da su daleko ispod kategorisanih vrednosti.

U zadnjih mesec i po dana tvrde da su vršene svakodnevno analize vode od strane labortatorije JKP „Vodovod i kanalazacija“, kao i laboratorije „Gruppo Zilio d.o.o.“, dok su jedanput nedeljno uzorke uzimale i akreditovane laboratorije:

– Zrenjaninski Zavod za Javno Zdravlje

– Beogradski Zavod za Javno Zdravlje

– Laboratorija Anahem, Beograd.

„Veoma smo zadovoljni da možemo da konstatujemo da su uzorci uzeti od strane akreditovanih laboratorija dale pozitivne rezultate o ispravnosti vode za piće. U toku ove nedelje podnećemo zahtev za dobijanje upotrebne dozvole, odnosno dostaviti izvršene analize vode Sanitarnoj inspekciji u Zrenjaninu za dobijanje sanitarne saglasnosti, a nakon toga ovlašćenom privrednom društvu koje nam završio tehnički prijem objekta da pripremi zahtev Gradskoj upravi za izdavanje upotrebne dozvole“, navodi se u zvaničnom saopštenju

Dalje se navodi da je voda koja se meri na priključku u gradsku mrežu u krugu postrojenja je ispravna što dokazuju sve do sada urađene analize vode, što znači da je postrojenje spremno, odnosno da voda odgovara svim propisima iz Uredbe.

Oni tvrde da je natpis na portalu www.zrenjanindanas.rs da voda neispravna (uz podršku Inicijative Zajedno za Vodu) je krajnje neodgovoran. Jedina verodostojna analiza je kada zaposleno lice iz Zavoda za javno zdravlje ili akreditovane laboratorije na ispravan način uzorkuje vodu, tada analiza može da bude verodostojna.

„Uzimanje uzorka kod kuće na slavini u plastičnu, prethodno upotrebljavanu bocu je neozbiljna i bez svakog daljeg komentara. Mi kao kompanija ne znamo stanje gradske mreže (preko 300km) koju održava JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, a Zavod za javno zdravlje Zrenjanin vrši redovne analize vode na desetak referentnih mesta u gradu. Građani treba da najzad budu zadovoljni da imaju pitku i zdravu vodu, i nadamo se da se ova tema više neće zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe“, navodi se u saopštenju.

Rezultate analize vode možete pogledati u linku.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga