Izgradnja pristana u Zrenjaninu višestruko značajan korak u oživljavanju Begeja i uređenju njegovih obala

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, obišao je danas nedavno izgrađen pristan na levoj obali Begeja, u neposrednoj blizini pešačkog mosta u naselju “Berbersko”, kao i šetalište iznad pristana, opremljeno novim sadržajima.

Ova investicija deo je IPA projekta prekogranične saradnje Srbija-Rumunija “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju”, vrednog blizu 14 miliona evra i finansiranog iz fondova Evropske unije. Gradnja pristana, uz prethodno uklanjanje vegetacije, izmuljavanje Begeja, čišćenje i uređenje obale, u vrednosti je investicije od 600 hiljada evra. O projektu gradnje pristana i daljim planovima u vezi s uređenjem Begeja i njegovih obala, govorio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je od početka zadužen za realizaciju ovog posla.

– Najavili smo 2015. godine, upravo s lučnog mosta pored sadašnjeg pristana, da nam je želja i obećali smo da će na ovom mestu biti izgrađen pristan. Tada smo takođe obećali da će potrebna sredstva biti obezbeđena iz evropskih fondova, to se i ostvarilo. Šest stotina hiljada evra uloženo je za izmuljavanje ovog dela Begeja i izgradnju privezišta na kom se trenutno nalazimo – rekao je Radišić i dodao da je interes Grada Zrenjanina u ovom slučaju višestruk.
– Grad je obezbedio dodatna sredstva da uredi parcelu koja se nalazi na obali, iznad pristana, i da je opremi mobilijarom, javnom rasvetom, uskoro će biti postavljena i nadzorna kamera, ali i čuvarska kuća koja će obezbeđivati i nastavak projekta, a to je postavljanje stalnih vezova koje želimo da izgradimo na potezu od ovog privezišta uzvodno. Značajno za sve naše sugrađane je da se čišćenje Begeja nastavlja i da će on ovako izgledati, nadamo se uskoro, celom dužinom toka kroz grad Zrenjanin. Naši sugrađani sve više borave na ovom mestu i već vidimo da nema dovoljno klupa, tako da ćemo ih postaviti još.ž

Naveo je i da već za nekoliko dana počinje čišćenje ka železničkom mostu, pored osnovne škole “2. oktobar”.
– Na tom potezu planiramo i gradnju staze, pa će praktično šetalište koje je izgrađeno do pristana biti produženo sve do takozvanih “malih ulica” kod železničkog mosta. Takođe, u planu je i biciklističko-pešačka staza koja će povezati ovaj deo grada sa već postojećom stazom Zrenjanin-Ečka – nagovestio je nove aktivnosti Radišić.

IPA projekat “Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju” uključuje i gradnju dvonamenske (radno-inspekcione i biciklističke) staze uz Begej od Кleka do srspko-rumunske granice, u dužini od 35 kilometara, sanaciju brodskih prevodnica – “šlajzova” kod Кleka i Srpskog Itebeja, nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje plovnosti Begeja i izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju.

Značaj pristana je u razvoju nautičkog turizma, uspostavljanju prekograničnog transporta, boljoj plovnosti Begeja kroz Zrenjanin, uređenju obala i šetališta, kao i organizaciji turističkih plovidbi ka Carskoj bari, Ečki, Belom Blatu, Titelu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga