Izgradnja pogona “Linglong Tajr“ počinje 30. marta, pripreme u punom jeku

Podeli:

Početak realizacije najveće direktne strane investicije u Srbiji i najveće privredne investicije u Zrenjaninu, pogona za proizvodnju pneumatika kineske kompanije “Šandong Linglong Tajr”, biće obeležen simboličnim polaganjem kamena-temeljca naredne subote, 30. marta. Svečanosti u industrijskoj zoni “Jugoistok – Ečka” u Zrenjaninu prisustvovaće državni vrh Republike Srbije, čelnici AP Vojvodine, Grada Zrenjanina, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i kompletno rukovodstvo kompanije “Šandong Linglong”. Pripreme za otvaranje gradilišta su u punom jeku i na terenu se već nekoliko dana nalazi građevinska mehanizacija za izvođenje zemljanih radova. Na drugom kraju budućeg gradilišta, na dve lokacije uzorkuje se zemljište, a raščišćava se i pojas uz samu saobraćajnicu Zrenjanin – Ečka, obodom industrisjke zone.  

 Podsećamo, reč je o investiciji od nacionalnog značaja, u vrednosti od skoro milijardu dolara i nizu pratećih projekata čijom će realizacijom, praktično, biti promenjena ekonomska struktura ne samo grada Zrenjanina, već i celog Banata. Uz kompaniju “Linglong” biće prisutna još najmanje dva velika kooperanta, čija najavljena ulaganja takođe prevazilaze sto miliona dolara, a planira se da transport velikih količina proizvoda iz Zrenjanina ka zapadnoevropskim destinacijama bude realizovan novim auto-putem do Beograda i brzom saobraćajnicom do Novog Sada.  

 Zrenjanin je jedini u Republici Srbiji mogao investitoru da ponudi više od 130 hektara gradskog građevinskog zemljišta na jednoj lokaciji, nakon što je proširio industrijsku zonu “Jugoistok” na čak 550 hektara. Time je kineskoj kompaniji omogućeno da podigne pogone koji će svojim gabaritom činiti svojevrsnu kapiju na ulazu u grad iz pravca Beograda. O razmerama budućeg kompleksa možda najbolje govore podaci da će samo proizvodne hale zauzimati preko 70 hektara, da će potrošnja energenata biti jednaka gotovo ukupnoj potrošnji celog grada, a dnevna proizvodnja pneumatika na nivou od preko 35 hiljada komada, što odgovara najavljenoj godišnjoj proizvodnji od oko 13 miliona. U fabrici će biti zaposleno najmanje 1200 radnika.  Takođe, čelnici “Linglonga” zainteresovani su za izgradnju rezidencijalnog naselja u Zrenjaninu, sa nekih 300-350 stambenih jedinica.  

Izvor,foto:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga