Inicijativom Zrenjaninaca most preko Dunava na relaciji Zemun-Borča zvaće se „Pupinov most“

Podeli:

Inicijativu za Pupinov most su podneli 28. februara predstavnici Pokreta Napred Banat Ždrnja Saša i Dragiša Matić-Uča i predstavnik Zemunske priče Nikola Balać.
most-zemun-borca
Drago nam je da je naša inicijativa usvojena i zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u kampanji za Pupinov most koja traje već pune dve godine. Time što je most poneo Pupinovo ime ispravili smo istorijsku nepravdu i na ovaj način se zahvalili ovom našem velikanu koji je po mom mišljenju naš najznačajniji sunarodnik-izjavio je Ždrnja Saša-osnivač Pokreta Napred Banat.

Ovaj most ima veliki značaj za Zrenjanin i Banat i simbolički treba da predstavlja početak okretanja Zrenjanina i Banata ka Beogradu, kao i početak izgradnje autoputa Zrenjanin-Beograd-izjavila je Bosiljka Božić,odbornica Pokreta Napred Banat u Skupštini Zrenjanina. 

Gradsko veće Beograda donelo je odluku da na dan kada se navršava 160 godina od rođenja Mihajla Pupina most Zemun- Borča preimenuje u Pupinov most o čemu će se izjasniti odbornici na prvoj narednoj sednici.

10632594_10152702136560622_8965936337896427242_n

 Most preko Dunava na relaciji Zemun-Borča zvaće se „Pupinov most“, po srpskom naučniku, pronalazaču i dobrotvoru Mihajlu Pupinu, odlučilo je Gradsko veće.

O tom predlogu na prvoj narednoj sednici izjasniće se odbornici Skupštine grada Beograda. U saopštenju Gradske uprave, podseća se i da se  navršava 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, koji je rođen je u Idvoru, kod Pančeva 1854. godine.

Inače, Gradsko veće je prihvatilo predlog Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada da most Zemun-Borča ponese naziv „Pupinov most“.

Prethodno je Komisija na sednici održanoj 7. oktobra usvojila inicijativu građana da se most Zemun-Borča nazove po Pupinu.

Građani su glasali preko elektronske adrese televizije Studio B do 30. septembra, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dalo je saglasnost na predlog rešenja komisije da se mostu preko Dunava dodeli ime „Pupinov most“.

Predaju inicijative možete pogledati u video snimku

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga