Inicijativa “ Ne zatvaraj!“

Podeli:

U organizaciji Unije poslodavaca Zrenjanina i udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije održan je panel na temu – Uslovi poslovanja domaćih privrednika – inicijativa „Ne zatvaraj!“

Panelu su prisustvovali predstavnici privrede, računovođa, pravnici , narodni poslanici. Inicijativom je ukazano na važnost uređenog privrednog ambijenta u kojem su pravila poslovanja jasna i jednaka za sve.

U cilju postizanja podsticajnih uslova poslovanja potrebno je da državni aparat , uključujući inspekcijske organe radi u partnerstvu sa privredom i bude efikasan servis privredi, da se poreski sistem reformiše, modeli poslovanja usklade, a kaznena regulativa izmeni kako bi isplativije bilo raditi legalno , a ne neregistrovani i na crno – što je u interesu našeg društva i države.

Na panelu su govorili :
Dr Minja Đokić – advokat i samostalni poreski konsultant , osnivač i partner konsultantske kuće „Tax house“

Tatjana Macura – predsednica udruženja „Mame su zakon“ , strukovni ekonomista i preduzetnica

Magistar Snežana Mitrović – predsednica udruženja „Računovodstvena komora Srbije“, samostalni računovodstveno poreski savetnik koja je pričala o uslovima poslovanja u svetlu poslednjih izmena ZPPPA

ŠTA? Inicijativa „Ne zatvaraj!“ ukazuje na problematiku olakog korišćenja mere zatvaranja kao pogrešne kaznene regulative kojom se krši princip srazmernosti,kojom se ugrožavaju prava i slobode (ustavno pravo na rad) ljudi koji pune kase naše države i koja je često diskriminatorska prema sektoru preduzetništva i
mikro preduzeća, što doprinosi urušavanju preduzetništva , gašenju legalno registrovanih privrednih subjekata i rastu crnog tržišta.


KO? Inicijativu „Ne zatvaraj“ pokrenulo je udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ u saradnji sa Unijom poslodavaca Zrenjanin, a podržalo je do danas 20 strukovnih udruženja i 7 poslaničkih grupa.


KOME? Inicijativa „Ne zatvaraj“ predata je Ministarstvu privrede kao resornom, Ministarstvu finansija kao nadležnom za pitanja poreske politike, Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kao nadležnom za inspekcijski nadzor i Vladi Republike Srbije.


ZAŠTO? Inicijativa „Ne zatvaraj“ zagovara uređen sistem u kojem poruka ne sme biti da je višestruko isplativije raditi neregistrovan „na crno“ nego kao legalno registrovan privredni subjekat jer se time čini šteta preduzetništvu, radnim mestima i budžetu RS. Da bi se to postiglo potrebno je da legalno registrovani preduzetnici/privrednici i inspekcije funkcionišu partnerski , da kaznena regulativa podrazumeva gradaciju i da uzima u obzir ekonomsku moć privrednog subjekta, da se modeli poslovanja usklade , a poreska politika reformiše.


STATUS – Inicijativa „Ne zatvaraj“ predata je 01.02.2023. godine gore navedenim državnim organima i poslata je sekretarijatu Skupštine Srbije sa zahtevom da se prosledi svim poslaničkim grupama. Odgovor je stigao od Ministarstva privrede koje se oglasilo nenadležnim i od Republičkog sekretarijata za javne politike koje prati podnete inicijative. Sa inicijativom smo upoznali i predstavnike Ministartsva za ljudska prava u okviru aktivnosti na formiranju Saveta za saradnju sa udruženjima i predstavnike Ministarsva za državnu upravu u okviru njihovih aktivnosti na inicijativi za otvorenu upravu. Inicijativa sa peticijom nalazi se na sledećem linku:

https://zastitnikpps.rs/inicijativa-za-ukidanje-zatvaranja-legalno-registrovanih-privrednih-subjekata/

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga