Ida Vencel dobitnica priznanja “Žena za Žene”

Podeli:

Prema procenama, trećinu preduzeća u Srbiji čine “ženska preduzeća”, odnosno preduzeća u ženskom vlasništvu sa udelom od najmanje 50%. Ovakvi podaci predstavljaju pozitivan trend u odnosu na prethodne godine. Međutim, gotovo sve preduzetnice (njih 99%) vode mikro preduzeća sa do 10 zaposlenih, što nam ukazuje da su njihovi biznisi u proseku manji od onih koje vode muškarci.
Osim što su brojčano manje zastupljene, preduzetnice se susreću sa različitim izazovima koje otežavaju njihov rad, poput očekivanja društva i tradicionalnih rodnih uloga žena, nejednakosti žena i muškaraca, slabe pristupačnosti izvora finansiranja pri osnivanju biznisa, slabog umrežavanja žena u biznisu.
 
Žensko preduzetništvo u Zrenjaninu staro je više od jednog veka i prvobitno je podrazumevalo zanatske delatnosti poput krojačke, frizerske i modisterijske. Danas, žene postaju sve zastupljenije u svim privrednim granama.
U proteklom periodu, kroz seriju tekstova o ženama preduzetnicama objavljenu na Virtuelnom inkubatoru, predstavili smo žene preduzetnice koje godinama pa i decenijama vode posao od kog žive one i njihove porodice.
 
Unija poslodavaca Srbije – Poslodavci Zrenjanina ove godine, obeležavajući Međunarodni dan žena, proglasila je dobitnicu priznanja “Žena za Žene”. Ovo priznanje se dodelje već nekoliko godina unazad. Priznanje su do sada dobile preduzetnice koje su više decenija u privatnom poslu i koje se ravnopravno bore na otvorenom tržištu, koje ne poznaje rod.
Dobitnica ovog priznanja, u 2021. godini je Ida Vencel, vlasnica salona venčanica “Tina”.
 
Ida Vencel svoj privatni posao, uz pomoć porodice, vodi od 1985. godine. Venčanice iz salona “Tina” nosile su generacije Zrenjaninki, Novosađanki, ali i nevesta iz cele zemlje i sveta.
 
Marame sa Begeja našle su se oko vrata poglavara Rimokatoličke crkve i velikodostojnika iz Vatikana! Pune tri decenije mala porodična firma Ide i Šandora Vencela, gradi u Zrenjaninu imidž uspešnog salona venčanica „Tina“. Salon ima specifičan umetnički opus zahvaljujući prvenstveno ćerki Valentini, akademskoj slikarki. 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga