Gradonačelnik učestvovao u obeležavanju jubileja Kluba planinara “Zrenjanin” – sedam decenija kontinuiteta i uspešnog rada

Podeli:

Klub planinara “Zrenjanin” obeležio je juče jubilej – 70 godina od osnivanja i tim povodom organizovana je svečana akademija i proslava u Kulturnom centru Zrenjanina, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 
On je članovima tog kluba, kojih je više od 150, čestitao jubilej i istakao da, kada su zrenjaninski planinari u pitanju, postoje “dve važne tačke spajanja”.
“Prva tačka je njihov značajan jubilej za jedan klub u gradu, 70 godina postojanja i rada u kontinuitetu, a druga važna tačka je što se taj jubilej dešava u godini u kojoj je Zrenjanin evropski grad sporta. Jedan od bitnih kriterijuma za dobijanje tog priznanja bio je i učešće rekreativaca u sportskim aktivnostima i popularizacija masovnog sporta, kroz različite oblasti i aktivnosti, kao što je i planinarstvo. I situacija sa pandemijom sigurno je uticala da ljudi preispitaju neke svoje navike, da povedu više računa o sebi i o zdravim stilovima i načinu života, pri čemu je potreba za kretanjem jedan od važnih činilaca očuvanja zdravlja. U klubu planinara time se organizovano bave članovi svih uzrasta i nama je drago što smo u proteklih nekoliko godina, na međunarodni dan pešačenja u septembru, zajedno sa njima organizovali akcije u kojima je učestvovalo više od hiljadu naših sugrađana. Tako će biti i ove godine i današnja proslava će biti najava još jedne takve, nadam se, najmasovnije akcije do sada”, rekao je gradonačelnik i najavio i lično učešće u toj akciji.
 
 
 
 
Njemu je, tokom svečanosti, predsednik Kluba planinara “Zrenjanin” Vladimir Vukojević uručio i zahvalnicu, za sve što je Grad Zrenjanin činio i čini na popularizaciji kluba i podršci njihovim aktivnostima.
 
Prisutnima se obratio i predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, koji je istakao da je sedamdeset godina ozbiljan vek trajanja za neki klub i naglasio da su planinari Zrenjanina tokom njega dali značajan doprinos planinarstvu i u Vojvodini i Srbiji, u celini.
“To je i klub koji je uvek imao mnogo mladih članova i podmlađivao našu planinarsku populaciju, klub koji je, decenijama unazad, negovao manifestaciju na Carskoj bari, kao značajan susret za planinare iz Vojvodine. Klub je, sa svojom alpinističkom sekcijom, godinama učestvovao i na takmičenjima i bio veoma zapažen”, rekao je Planić i pomenuo aktuelni trenutak u radu nacionalne organizacije planinara. 
 
 
 
 
“U ovoj godini nadamo se okončanju pandemije i povratku našim uobičajenim planinarskim aktivnostima, a ako je išta bilo dobro tokom pandemije jeste da smo se vratili bogatstvima naše zemlje. Srbija ima 150 planina i preko sedam hiljada markiranih planinarskih puteva, dobre resurse za planinarenje i kao da smo ponovo počeli da otkrivamo našu zemlju. Nadam se da ćemo zadržati tu dobru energiju i razvijati je u narednom periodu. Planinarski savez Srbije ima 178 klubova, sa blizu 20 hiljada članova, i predstavlja jednu od najmasovnijih sportskih organizacija Srbije, koja ove godine obeležava 120 godina organizovanog planinarstva u našoj zemlji”, kazao je on.
 
U okviru svečanosti prikazan je i polusatni film o istoriji i aktivnostima Kluba planinara “Zrenjanin”, a dodeljene su i plakete i zahvalnice zaslužnim članovima i organizacijama i kolektivima koji su doprineli uspešnom radu kluba. Takođe, na Trgu slobode otvorena je i prigodna izložba i na 15 panoa predstavljeno ono što je karakterisalo klub i njegove aktivnosti tokom sedam decenija postojanja.
 
 
 
Planinarsko društvo “Zrenjanin” osnovano je 3. juna 1951. godine, kada se u zgradi gimnazije okupilo prvih 11 članova i održalo osnivačku skupštinu. Koreni organizovanog okupljanja planinara u našem gradu dosežu, međutim, do 1927. godine. Tada je, tri godine nakon osnivanja Planinarsko-turističkog društva “Fruška Gora” iz Novog Sada, u Velikom Bečkereku formirana podružnica društva, koja je bila aktivna do pred Drugi svetski rat.
 
Obeležavanje jubileja zrenjaninskih planinara nije slučajno organizovano na današnji dan, koji se u svetu obeležava kao Svetski dan zaštite životne sredine. Planinari su glasni zagovornici očuvanja prirode i njenih resursa i brojne njihove aktivnosti su i usmerene ka ekologiji i zaštiti prirode u kojoj najviše i borave.  
 
Program zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP) usvojen je 5. juna 1972. godine, na konferenciji u Stokholmu, od kada se i obeležava Svetski dan zaštite životne sredine. UN su danas zvanično otpočele i Deceniju obnove ekosistema, kao međunarodni napor da se degradacija životne sredine ne samo zaustavi, već i preokrene.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga