Gradonačelnik u obilasku radova na čišćenju Bagljaškog kanala: neophodno redovno održavanje, ali i zacevljenje u zoni naselja

Podeli:

– Pokušavamo da Bagljaški kanal održavamo u funkciji i značajna sredstva smo izdvojili u tu svrhu u prethodnom periodu, ne samo za čišćenje i izmuljavanje, već i za zacevljenje jednog njegovog dela i opremanje crpne stanice na ulivu kanala u Begej, kod Mužljanskog mosta. Povećavamo protok kanala gde je to neophodno, ali nam je ideja da tamo gde trasa kanala ide kroz samo naselje i kroz dvorišta naših sugrađana on bude zacevljen. To smo već uradili kod „Aviv Parka“ i mislim da je to jedino rešenje, kako za sprečavanje zagađenja, tako i za podizanje kvaliteta života u okolini Bagljaškog kanala na viši nivo – rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić nakon današnjeg obilaska radova na čišćenju kanala, u zoni romskog naselja u Surdučkoj ulici. S njim su u obilasku bili i zamenik Saša Santovac i načelnik Odeljenja za privredu Gradske uprave Goran Kravarušić. 

Evidentno je da se, nakon svakog čišćenja ovog kanala, on ponovo zagađuje, pre svega zbog nesavesnog ponašanja pojedinaca koji ga smatraju svojevrsnom deponijom. To prouzrokuje začepljenja propusta i plavljenja priobalja u slučaju obilnijih padavina, a u letnjim mesecima i neprijatne mirise i potencijalne izvore zaraze.  

Sada se čisti i uređuje blizu tri kilometra kanala, što je oko polovine njegove ukupne dužine, a po rečima predstavnika izvođača radova Nemanje Milinkovića, iz preduzeća “Đedo kop” iz Stajićeva, u ovom trenutku se vrši uklanjanje trske i vegetacije na samom kanalu i oko njega.
– Nakon toga se prelazi na sledeću poziciju, čišćenje i izmuljavanje kanala, u dužini od dva kilometra i 900 metara. Početak kanala je u industrijskoj zoni  “Bagljaš”, nastavlja se uz preduzeće “Mile Dragić”, pored „Aviv Parka“, iza naselja “Bagljaš”, do Surdučke ulice i prepusta kojim dalje vodi kroz dvorišta u Ulici Franje Kluza i na tom potezu se sada vrše radovi – objašnjava Milinković. 

Čišćenje Bagljaškog kanala Grad Zrenjanin obavlja u sklopu ugovora koji obuhvata i uređenje ulične kanalske mreže u Stajićevu i Ečki, gde su radovi već završeni. 

Bagljaški kanal proteže se kroz grad u ukupnoj dužini od oko 6,5 km, počinje kod industrijske zone “Bagljaš” i završava ulivanjem u Begej u blizini Mužljanskog mosta. Projektovan je da odvodi atmosferske vode od industrijske zone rubom grada do ulivanja u Begej, ali je njegovo dugogodišnje neadekvatno održavanje dovelo do potrebe značajnih ulaganja, kako bi se kanal ponovo priveo funkciji.  

Krajem 2015. godine zacevljeno je 500 metara kanala, u zoni „Aviv Parka“, što se pokazalo kao odlično rešenje. Te godine izvršeno je i čišćenje cele trase i izmuljavanje, izgrađeni su cevasti propusti ispod saobraćajnica i pešačkih staza, u vrednosti investicije 27 miliona dinara, i opremljena najsavremenija crpna stanica na ulivu kanala u Begej, čijim stavljanjem u funkciju je umnogome olakšana evakuacija suvišnih voda sa ovog dela Zrenjanina, odnosno iz samog Bagljaškog kanala. Ukupno je u revitalizaciju kanala i crpne stanice uloženo 37 miliona dinara. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga