Gradonačelnik predsedavao sednicom Gradskog štaba za vanredne situacije – razmatrano opšte stanje u gradu

Podeli:

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i njegovi saradnici, zamenik Saša Santovac i pomoćnici Simo Salapura, Dragan Ćapin i Duško Radišić izašli su danas iz kućne izolacije i na svojim su radnim mestima, a gradonačelnik je odmah sazvao sednicu  Gradskog štaba za vanredne situacije, kojom je danas i predsedavao. 

Sednici su prisustvovali predstavnici gradskih zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, Policijske uprave, garnizona Vojske Srbije, Komunalne milicije, Crvenog krsta, Vatrogasnog saveza, Veterinarskog instituta, javnih komunalnih preduzeća. Razmatrana je opšta situacija u gradu, sa zdravstvenog, socijalnog, bezbednosnog i komunalnog aspekta i stanje je ocenjeno kao stabilno i pod kontrolom u svim segmentima. 

Direktorka Doma zdravlja Zrenjanin dr Gordana Đurić rekla je da ambulanta na Zelenom polju funkcioniše kao Centar za respiratorne infekcije i da prima isključivo pacijente s respiratornim tegobama. Radno vreme centra je svakog dana od 7-22 časa i lekari po prijemu pacijenata vrše trijažu i indukuju da li je potrebno testiranje na prisustvo koronavirusa. Takođe, ponovila je informaciju da se dežurstvo obavlja u IX zdravstvenoj ambulanti na Bagljašu. 

Dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje, istakao je epidemiološku situaciju u Zrenjaninu kao dobru, stabilnu i pod kontrolom. Ocenio je saradnju s nadležnim pokrajinskim institucijama takođe kao dobru i izneo podatak da je u protekla dva dana na prisustvo koronavirusa testirano 50 pacijenata sa teritorije srednjeg Banata, da su prekjuče registrovana 2 nova pozitivna slučaja, a da su svi juče testirani pacijenti negativni na prisustvo virusa, što je, po njemu, najbolji znak da je situacija stabilna i pod punom kontrolom. 

Predstavnik Policijske uprave MUP Srbije u Zrenjaninu rekao je da je bezbednosna situacija u gradu dobra, da nema puno poziva građana i da se beleže samo sporadična kršenja propisanih odluka Vlade Republike Srbije, uglavnom u periodu do 21 čas.  

Komandant zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije potpukovnik Aleksandar Dedić rekao je da su pripadnici Vojske Srbije angažovani na obezbeđenju Gerontološkog centra i dva privatna doma za stara lica u Zrenjaninu i da se u tome poštuju strogo utvrđene procedure.

Pripadnici Komunalne milicije u drugom ciklusu učestvuju u podizanju penzija iz banaka po ovlašćenju naših sugrađana kojima nije dozvoljen izlazak iz domova, a u saradnji sa pripadnicima Civilne zaštite realizuju i akciju podele paketa pomoći. Juče je, takođe uz njihovo angažovanje, počela distribucija dezinfekcionog rastvora za građane na tri cisterne, postavljene na javnim površinama u gradu. 

Gradonačelnik je izvestio članove Gradskog štaba za vanredne situacije o stanju vodosnabdevanja u gradu, istakavši da voda u gradskoj mreži u kontinuitetu 21 dan zadovoljava propisane standarde o kvalitetu i da je u proceduri skidanje zabrane za njenu upotrebu za piće. Predstavnik JKP “Vodovod i kanalizacija” rekao je da je pritisak u mreži dobar, da su otklonjeni pojedini manji kvarovi koji su prouzrokovali gubitke u mreži i da nema pritužbi građana na vodosnabdevanje. 

Gradonačelnik Čedomir Janjić informisao je Gradski štab da je završena podela paketa pomoći penzionerima sa primanjima nižim od 30 hiljada dinara i da je u toku podela paketa socijalno ugroženim licima. Rekao je i da se priprema novi kontigent pomoći, koji Grad Zrenjanin takođe finansira iz sopstvenih budžetskih sredstava i uz učešće donatora, te da će podela drugog paketa uslediti u naredne dve-tri nedelje.  

Na sednici je utvrđeno da će u petak, 17. aprila, dežurstvo pozivnog, kol-centra u Gradskoj upravi trajati od 08-12 časova, a u istom terminu dežuraće i krizni štabovi u mesnim zajednicama. Penzioneri će toga dana moći u kupovinu u vremenu od 04-07 časova, u istim maloprodajnim objektima, mesarama i apotekama kao prethodnog petka. 

Nakon sednice dat je odgovarajući Zaključak.

 

 

Izvor:zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga