Građanima olakšano prijavljivanje slučajeva sive ekonomije i kršenja preventivnih mera

Podeli:

 

Građani od danas lakše mogu da prijave slučajeve sive ekonomije i kršenje epidemioloških mera.
 
Na raspolaganju im je IVA, ChatBot aplikacija republičkih inspekcija, saopštio je NALED.
 
Nova usluga dostupna je OVDE i pruža podršku u popunjavanju onlajn obrasca za prijavu.
 
Pored podrške u popunjavanju onlajn obrasca, za građane i privredu je pripremljena detaljna lista problema, odgovori na pitanja i moguća rešenja, koja će putem ChatBot aplikacije biti dostupna za 15 inspekcija, uključujući tržišnu, sanitarnu, građevinsku, veterinasku, poljoprivrednu, prosvetnu, zdravstvenu inspekciju, Poresku upravu, itd.
 
Aplikacija ChatBot IVA (Inspector Virtual Assistant) povećaće efikasnost i automatizaciju rada Kontakt centra republičkih inspekcija osnovanog u martu prošle godine.
 
Putem onlajn razgovora sa strankama, IVA će pomoći da se izbegnu čekanja, dodatno angažovanje operatera i analitičara, kao i inspekcija, jer će obrada brojnih neadekvatnih zahteva i ponavljajući poslovi biti zamenjeni radom softverske aplikacije.
 
Za 11 meseci rada, Kontakt centru je upućeno gotovo 17.000 prijava i IVA će biti velika pomoć u obradi svih budućih predstavki„, kaže šef Jedinice za inspekcijski nadzor u NALED-u Dragan Pušara.
 
Dodaje da će ChatBot aplikaciju razvijati kroz tri faze.
 
U okviru prve faze, kako navodi, aplikacija će služiti za navigaciju i pomoć građanima da popune onlajn formu, dok će druga faza omogućiti početnu trijažu pitanja i predstavki.
 
Poslednja faza podrazumeva nadogradnju aplikacije, kao i pružanje informacija o zakonskoj regulativi i inspekcijskoj praksi kako bi se stranke edukovale i smanjio broj poziva, predmeta i predstavki koje nisu u nadležnosti republičkih inspekcija„, objašnjava Pušara.
 
Od 16.884 prijava građana i privrede, više od 5.000 bilo je u nadležnosti republičkih inspekcija, 1.270 je prosleđeno lokalnim inspekcijama, dok je kod ostalih strankama data informacija ili pravna podrška.
 
Najviše prijava upućeno je Inspektoratu za rad (1.134), Tržišnoj (1.061), Poreskoj (1.036) i Sanitarnoj inspekciji (811)
 
 
 
 
 
Izvor:021.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga