Grad Zrenjanin, u saradnji s ustanovama kulture i MZ Orlovat, od 8-11. februara obeležava 70. godišnjicu od smrti Uroša Predića

Podeli:

Naredne subote, 11. februara, navršava se 70 godina od smrti Uroša Predića (7.12.1857, Orlovat – 11.02.1953, Beograd), najznačajnijeg srpskog slikara epohe realizma, umetnika koji se ponosio svojim poreklom i korenima i koji je, po sopstvenoj želji, u rodnom Orlovatu i sahranjen. 

Predić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj likovnoj umetnosti, prikazujući na platnu život običnih ljudi, svojih komšija seljaka, ali i stvarajući maestralne portrete poznatih ličnosti – srpskih vladara, vojskovođa, naučnika, umetnika, industrijalaca. Posebno poglavlje u njegovom stvaralaštvu čini crkveno slikarstvo, a ikonostase je radio u hramovima, pa i kapelama, širom Vojvodine.

Godišnjica od smrti Uroša Predića biće obeležena od 8. do 11. februara, kroz više manifestacija koje organizuju Grad Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište “Toša Jovanović” i Mesna zajednica “Orlovat”. 

U sredu, 8. februara, u 18 časova, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” biće prikazana monodrama “Ja ću tebi ljuba biti” Muzejskog teatra Muzeja Krajine Negotin, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić. Junakinja predstave oživeće lik Marije Mice Mokranjac, bratanice Uroša Predića i supruge slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a kroz predstavu se prepliću i druge znamenite ličnosti epohe. Deo scenografije čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, rad upravo Uroša Predića, čiji se original čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

U četvrtak, 9. februara, u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisano obnovljeno i redizajnirano izdanje publikacije “Dakle, vi ste taj Uroš Predić?”, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Galerije Matice srpske, Grada Zrenjanina, Narodnog muzeja Zrenjanin. Tom prilikom prisutni će moći da vide i kratki film “Mladi slikar – velika dela: dečiji crteži Uroša Predića”, nastao u okviru projekta Narodnog muzeja “Mali kustosi – velike priče”, a uz učešće učenika OŠ “Uroš Predić” iz Orlovata.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara, na mesnom groblju u Orlovatu, u 11 časova, biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, graditeljsko delo istaknutog arhitekte modernog pravca Dragiše Brašovana i spomenik kulture od velikog značaja. Hram je, već u poznim godinama, oslikao Uroš Predić. Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, s likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova. Na istom ikonostasu ovekovečio je Uroš i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga