Grad Zrenjanin trajno rešava stambeno pitanje ugroženih lica

Podeli:

Grad Zrenjanin je 31.10.2015.godine u Novom Sadu potpisao Ugovor o grantu i dobio sredstva za trajno rešavanje stambenog pitanja izbeglih lica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz Regionalni stambeni program-stambeni projekat u Republici Srbiji zajedno sa 61 opštinom-gradom.Predmet ovog Ugovora je dodela bespovratnih sredstava-dodela pomoći izbeglicama za kupovinu seoskih kuća.Ukupna odobrena sredstva za finansiranje projekta procenjuju se na 77.000EUR.

Gradonačelnik Čedomir Janjić je potpisao trojni Ugovor između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije kao Vodeće institucije,JUP (jedinica za upravljanje projektima) za istraživanje i razvoj kao Ugovorno telo i grad Zrenjanin kao korisnik .

Sredstva su namenjena za otkup seoskih kuća kao i dodatna sredstva za nabavku građevinskog materijala za adaptaciju ili popravku pomenute seoske kuće.

Takođe,potpisan je Ugovor o načinu sprovođenja stambene izgradnje u okviru Regionalnog stambenog programa-Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 5 zaključen između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije,JUP istraživanje i razvoj i Grada Zrenjanina kojim je definisan način izgradnje 40 stambenih jedinica na teritoriji grada Zrenjanina,za trajno rešavanje stambenih potreba izbeglica.

Stambene jedinice biće izgrađene na zemljištu u javnoj svojini Grada,na parceli koja je u napred određena i nalazi se u Pančevačkoj ulici.

Ove stambene jedinice namenjene su obezbeđenju trajnih stambenih rešenja za najugroženije izbeglice iz kategorija utvrđenih Regionalnim stambenim programom.

U skladu sa Regionalnim stambenim programom u Republici Srbiji korisnioci su izbeglice koje su,usled događaja iz perioda od 1991-1995.godine stekle status izbeglice u Republici Srbiji ,bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe.

Izbor korisnika vrši Komisija za izbor korisnika koju imenuje gradonačelnik i koja se sastoji od predstavnika Grada i Komesarijata.

Izabrani korisnici će imati pravo da steknu pravo svojine na izgrađenim stambenim jedinicama u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom o izbeglicama.

Grad i izabrani korisnik će zaključiti Ugovor o zakupu dodeljene stambene jedinice na određeno vreme od šest meseci.Po isteku roka od šest meseci,Grad i izabrani korisnik mogu produžiti ugovor o zakupu ili zaključiti ugovor o kupoprodaji dodeljene stambene jedinice.

Finansiranje izgradnje 40 stambenih jedinica vrši se iz donatorskih sredstava obezbeđenih iz Fonda Regionalnog stambenog programa,preko Banke za razvoj Saveta Evrope,dok infrastrukturno opremanje zemljišta u javnoj svojini Grada za izgradnju 40 stambenih jedinica kao i uređenje javne površine oko stambenog objekta obezbeđuje Grad.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga