Grad ne utiče na spiskove za imunizaciju

Podeli:

Grad ne utiče na spiskove za imunizaciju, sve podatke dostavlja eUprava, ukupno dato 24 hiljade doza vakcina u Zrenjaninu, saopšteno je danas. 


Imunizacija se u Zrenjaninu odvija na zadovoljavajuć način i njom je do sada obuhvaćen značajan procenat stanovništva. Na područje koje pokriva zrenjaninski Dom zdravlja od početka imunizacije dopremljeno je 25.303 doza vakcina, a dato skoro 24 hiljade (23.924). Od tog broja, 15.927 naših sugrađana vakcinisano je prvom dozom, a 7.997 i revakcinisano. Dopremljene su doze sva četiri proizvođača, najviše “Sinofarma” – 16.289, zatim “Fajzera” – 3.221, vakcine “Astra-Zeneka” primilo je 2.390, a “Sputnjik” 2.024. Imunizacija se odvija svim danima, osim nedeljom, na ustaljenim punktovima u gradu – hali sportova “Medison” i objektu stare Specijalističke poliklinike.U svetlu pojedinačnih slučajeva i primedbi sugrađana koji se obraćaju gradskom kol-centru i navode da su se prijavili još početkom tog procesa, ali da im poziv za vakcinaciju još uvek ne stiže, Grad Zrenjanin saopštava da isključivo postupa po spiskovima koje mu svakodnevno dostavlja eUprava Vlade Srbije, odnosno Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Na osnovu istih spiskova obavlja se i distribucija cepiva ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje, odnosno Domu zdravlja i određuje proizvođač.
U pitanju su tehnički problemi koji će sigurno biti rešeni i prijavljivanje putem portala eUprava trenutno je jedina mogućnost da se iskaže interesovanje građana za imunizaciju. Stoga Grad Zrenjanin apeluje na stanovništvo da se što masovnije podvrgne vakcinaciji, jer je to, uz poštovanje svih epidemioloških mera, najsigurniji način da se zaustavi pandemija i spreči zaraza koronavirusom.
Takođe, u sedam gradova u Republici Srbiji počela je imunizacija stanovništva bez prethodne prijave, pa bi to moglo predstavljati i najbolje rešenje za sve navedene slučajeve, ukoliko među te gradove bude uvršten i Zrenjanin.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga