Grad budućnosti i novih radnih mesta: Gradonačelnik Pančeva o kapitalnim projektima i o ostvarivanju sna svih Pančevaca

Podeli:

 
Već više od šest meseci Srbija se uspešno bori sa nevidiljivim neprijateljem – koronavirusom i u toj borbi istrajava vrednim radom i uz pomoć stručnih epidemioloških mera, ali šta se dešava na lokalu?

Sve lokalne samouprave prate put i preporuke Vlade Srbije i u ovoj važnoj borbi, ali mnoge od njih susrele su se sa brojnim problemima usled epidemije koronavirusa u našoj zemlji. Veliki izazov je stavljen pred lokalne samouprave da očuvaju radna mesta, privredu, ali i duh svojih zajednica i da istraju u borbi. Takav poduhvat uspešno je realizovan i u Gradu Pančevu, a novi gradonačelnik banatske prestonice Aleksandar Stevanović u razgovoru za portal SrbijaDanas istakao je da je epidemija koronavirusa glavni problem koji sa sobom nosi mnoge manje probleme koje oni kao lokalna samouprava moraju da reše.

Sve oči građana uprte su u gradsku vlast, a na junskim izborima većinsko poverenje ukazano je Srpskoj naprednoj stranci i novom gradonačelniku Aleksandru Stevanoviću.

-Danas je pojava kovida 19 pojava koja nas sve tišti, na svim nivoima vlasti, pa tako i nas kao lokalnu samoupravu. I za građane i za predstavnike vlasti je zaista problem ovo stanje u kojem se danas nalazimo, zajedno smo svi u tome, zahvaljujem se svim našim sugrađanima  što su odgovorni i što se ponašaju u skladu sa svim preporukama koje dobijaju od republičkog štaba za vanredne situacije, a i lokalnog koji je usklađen sa njim. Kao lokalna samouprava smo sve učinili da olakšamo ovaj period što više možemo svim sugrađanima, jer danas je to definitivno najveći problem koji se pojavljuje. Dodatni problem je nezaposlenost. Pokušavamo da sačuvamo sva radna mesta i nastavljamo borbu kojom Pančevo prati put predsednika Vučića i Vlade, a to je otvaranje novih radnih mesta, privlačenje investicija, izgradnja povoljnog poslovnog ambijenta kako bismo privukli što više investitora ka gradu Pančevu. Sigurno ćemo nastaviti tim putem, da stvorimo poslovni ambijent da bude što povoljniji, da i postojećim investitorima olakšamo poslovanje, a našim sugrađanima obezbedimo mesta da se zaposle. Kao odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava u ovom teškom periodu bili smo dobri domaćini i uspeli smo da sačuvamo budžet našeg grada i on je stabilan, sva radna mesta biće sačuvana – rekao je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović za naš portal.

Aleksandar Stevanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Aktuelni gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović bio je donedavno direktor JKP “Higijena” i tokom svog mandata u tom preduzeću u samom gradu mnogo toga je urađeno kako bi se pospešio kvalitet životnog okruženja Pančevaca. Takav sistem rada nastaviće se u intenzivnijoj saradnji lokalne samouprave sa samim preduzećem i kako bi se unapredila životna okolina svih građana. 

-Čistoća javnih povrišina je lice jednog grada, uvek sam insistirao i ranije kao direktor JKP “Higijena”, da unapređujemo taj sistem koji je bio dobar, a trudom smo uspeli da bude još bolji. Nekoliko godina unazad uspeli smo da obnovimo deo voznog parka, sad su na redu radne mašine, a paralelno sa tim smo išli u obnavljanje posuda u kojima se odlaže otpad i da povećavamo njihov broj, jer na taj način smo pružili ljudima mogućnost da otpad odlažu kako treba, a ne da nam se pojavljuju divlje deponije. Radili smo na tome da se pruži bolji kvalitet usluge, a da bi to sve funkcionisalo kako treba morali smo da se posvetimo i nekim pojedinostima koje nisu toliko fizički vidljive, ali su neophodne. Pančevo je jedan od nekolicine gradova koji ima sanitarnu deponiju, kompleks nove deponije je nešto u šta se konstantno ulaže novac, godinama unazad su uložena velika sredstva i nastaviće se sa time. Ulagaće se dodatno u deponiju kako bi se što više zaštitila životna sredina, što je i cilj, pored toga što želimo da nam grad bude lep i čist. Želimo da život u našem gradu podignemo na jedan viši nivo – istakao je Stevanović i dodao:

-Grad Pančevo se dugi niz godina bavi problemom reciklaže otpada, još od 2014. godine postoji sektor “eko sirovina” u okviru JKP “Higijena”. Rad te jedinice podrazumeva da svaki građanin može da donese reciklabilnu ambalažu i preduzeć otkupljuje te sirovine i od fizičkih i od pravnih lica. Pored svega toga, aktivno radimo na edukaciji, koje je i najvažnija, i to edukujemo o razdvajanju otpada. Odvajanjem pet ambalaže, na primer, bi se znatno smanjila veličina deponije u Pančevu, a uštedeo bi se i novac za sam tretman tog otpada, a može i da se zaradi. JKP “Higijena” aktivno učestvuje na tržištu i prodaje otpad, a radi se i sa decom u školama kroz takmičenje u okviru projekta „Sakupi, uštedi, vredi“. U tu akciju su pored samog Grada uključene i osnovne škole gde se tokom cele godine organizuje takmičenje za sakupljanje reciklabilnog otpada, a pobednicima su obezbeđene nagrade od strane Grada i uglavnom je to opremanje škole, ukoliko ne naglase drugačije. Edukacija dece je jedna od ključnih stvari, jer dete i kad ode kući treba da objasni roditeljima sve o tome, tako da se i roditelji aktiviraju i edukuju. Planira se da se ekološke akcije prošire na sve mesne zajednice u Pančevu, nisu to mala sredstva, ali grad će uložiti koliko god da je moguće. Planiramo i da ostvarimo saradnju sa upravnicima zgrada o edukovanju stanara i upućivanju u ovu temu – naglasio je gradonačelnik Pančeva.

Aleksandar Stevanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Grad Pančevo je poznat i po svom industrijskom sektoru i po tome što se velika sredstva ulažu upravo u taj segment. Takođe, najavljen je novi kapitalni projekat izgradnje nove industrijske zone koja će doprineti proširenju postojećih investicija i privlačenju novih, a sve u cilju poboljšanja životnog standarda građana.

-Severna industrijska zona u Pančevu, odnosno Sever 1 i Sever 2, je nešto na šta smo izuzetno ponosni. To je bio domaći zadatak koji smo mi uradili prateći put predsednika Vučića i Vlade Srbije u pravljenju pogodnog ambijenta za sve potencijalne investitore. To su dve indrustrijske zone u kojima mi imamo već dva velika investitora, u severnoj zoni jedan je ZTF, a u severnoj zoni je Brose, dve velike nemačke kompanije. Izgradili smo svu putnu i komunalnu infrastrukturu potrebnu za funkcionisanje te dve zone, ono što je ostalo da se uradi jeste deo ulice VII Nove i to je u planu da se završi do kraja godine. U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta radimo na izgradnji nove industrijske zone, Sever 3 i ona će se nalaziti prekoputa magistralnog puta kod Severa 1 i 2. Trenutno smo u fazi razrade šta je sve potrebno kako bi ta zona postala operativna i kako bismo mogli da je pružimo tržištu ili da omogućimo postojećim investitorima da prošire svoje kapacitete ili da dođu novi investitori, jer ima interesovanja. Faza analize  u kojoj smo sada nije daleko od realizacije čitavog projekta, jer smo sve one kapitalne stvari kako bi se prostor pripremio za investitore već odradili, obezbeđena je dovoljna količina vode, struje, prečnici kolektora fekalne kanalizacije i dovoljne količine gasa. Idemo putem razvoja, a veoma nas raduje i što u neposrednoj blizini grada jeste prolazak auto-puta od Beograda prema Zrenjaninu ka Novom Sadu. To je trasa koja je na 7 kilometara od same Severne industrijske zone, mi smo dali predlog da se isprojektuje još jedan krak koji bi od naplatne rampe vodio ka Severnoj zoni i time bismo ispunili jedan veliki san svih Pančevaca, a to je da Pančevo bude na auto-putu. Nadam se da će odgovor na taj predlog biti pozitivan, a i ako ne bude mi nismo nezadovoljni ni sa ovim, s obzirom da je na 7  kilometara auto-put i to na teritoriji našeg Grada između dva naseljena mesta. Taj auto-put se nalazi u programu 20-25 i prezadovoljni smo time i zahvalni predsedniku Vučiću i Vladi što ćemo dobiti jedan takav put – istakao je za naš portal novi gradonačelnik Pančeva.

Aleksandar Stevanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako je poljoprivreda važna grana Grada Pančeva, lokalna samouprave se na sve načine trudi da pomogne svojim poljiprivrednicima da im atari budu što bolji i rodniji, a za sve te projekte potrebna su i velika finansijska sredstva.

-Grad Pančevo jeste površinski i kada se pogleda odnos poljoprivrednog i građevinskog zemljišta jeste pretežno poljoprivredno mesto i ima na teritoriji Grada jvelikih poljoprivrednih firmi, ali i individualnih gazdinstava. Svi oni koriste subvencije koje daju i Republika i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a mi kao Grad imamo određenu površinu zemlje koja je u vlasništvu države i sve što dobijamo od zakupa zemljišta usmeravamo na dalji razvoj poljoprivrede. Sama direktna pomoć Grada nije nešto što je naša nadležnost i ingerencija, ali mi kao Grad gledamo da kroz rekonstrukcije i rehabilitacije mreže atarskih puteva, održavanjem melioracionih kanala, saniranjem i izgradnjom novih otresišta i razgovorom sa poljoprivrednicima i poljoprivrednim udruženjima pravimo plan šta treba da se radi i gde treba uložiti novac. Najvažnija je ta poljoprivredna infrastruktura, jer pomaže poljoprivrednicima, pre svega im skraćuje put od njive do kuće, a znači i tome što traktora nema na magistralnim putevima, ni na lokalnim. Time se smanjio broj saobraćajnih nesreća, a povećala se bezbednost u saobraćaju, zato što više ulažemo u tu infrastrukturu – rekao je Stevanović i dodao:

Aleksandar Stevanović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

-Zajedničkim snagama i udruženim sredstvima sa Ministarstvom i Pokrajinskim sekretarijatom radimo na tome da održavamo i poboljšavamo stanje na teritoriji pančevačkog atara, a ono što smo radili prethodnih godina jeste i to što smo poboljšali stanje životne sredine u ataru. Nije retka pojava da na zemljištu imamo divlje deponije, te smo godinama unazad ulagali značajna sredstva u uklanjanje tih deponija sa obradivih površina i to je dalo rezultate. Dobili smo zaštićenu sredinu, nisu nam ugroženi i zemlja, ni voda ni vazduh, dobili smo više obradivih površina koje ljudi mogu da koriste. Sva sredstva koja ubiramo od zakupa preusmeravamo na poboljšanje stanja i to je indirektna pomoć koju mi možemo da im pružimo – objasnio je gradonačelnik Grada Pančeva.

Simbol Pančeva svakako je Tamiški kej, a upravo je to i mesto na koje svi Pančevci rado odlaze, ali i svi oni koji turistički dođu u ovaj banatski grad. Kako je najavio novi gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović upravo će rekonstrukcija tamiške promenade biti jedan od kapitalnil projekata u narednom periodu i da će u naredne četiri godine ovaj grad opravdati epitet “grada budućnosti”.

-Tamiški kej je deo grada koji izlazi na reku Tamiš i to je deo grada koji je u srcu svih Pančevaca i jedno mesto koje koristi celokupna zajednica. Na potrebu rekonstrukcije ovog dela grada ukazivali smo i pre izbora i pre nego što su nam građani ukazali poverenje, Tamiški kej treba urediti i obagititi ga raznovrsnim sadržajem. To zaslužuje i grad i svi Pančevci, zaslužujemo da imamo jednu takvu kapitalnu investiciju i mi ćemo sigurno to pružiti sugrađanima, da imaju jedno takvo mesto gde čitava porodica može da provede svoje slobodno vreme na najbolji mogući način. Posla ima jako puno i ne plašimo ga se, potrebno je da naporno radimo ove naredne četiri godine i da opravdamo poverenje građana koje nam je ukazano. Potrebno je da približimo lokalnu samoupravu građanima, jer nekako do sada to i nije bilo tako, potrebno je da gradska uprava bude efikasnija i ja ću na tome insistirati. Potrebno je da lokalna samouprava bude tu za građane, poverenje se ne sme prokockati i ako budemo posvećeni poslu uradićemo sve ono što ljudi od nas očekuju. Svi treba da budu što efikasniji i na usluzi građana i samo ćemo tako rešiti probleme koje sada imamo poput ukidanja liste čekanja za vrtiće, rekonstrukcije i izgradnje nove komunalne i putne infrastrukture, to je ono što bih voleo da uradimo u toku ovog mandata. Želeo bih da Pančevo nakon ovog mandata stvarno bude grad budućnosti kao što već ima epitet – zaključio je novi gradonačelnik Grada Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:Srbijadanas

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga