„GIGA PRAVI MORE“, lutkarska predstava po pripoveci Jasminke Petrović

Podeli:

Na Lutkarskoj sceni NP „Toša Jovanović“ u toku su probe za predstavu „Giga pravi more“ po pripoveci Jasminke Petrović, u režiji i dramatizaciji Milje Mazarak Marinkov i Dunje Matić. Priča o dečaku Gigi koji svom prijatelju Cvrčku pravi more, namenjena je deci starijoj od sedam godina.

  • Čim sam prvi put pročitala priču znala sam da ne mogu da je pustim tek tako. Između Jasminkine priče „Giga pravi more“ i mene dogodilo se istant prepoznavanje i ljubav na prvi pogled. Dakle, odluka odnosno inspiracija nije došla iz glave i racija već direktno iz duše i srca: sama poetika priče, likovi, njihovi intimni svetovi, najkompleksnije dubinske emocije i mnogobrojne tanane niti koje čine ovu malu a veliku priču ispričanu iz vizure dece, samo su neki od elemenata zbog kojih sam se zaljubila u ovu priču. Naravno, odmah zatim tu je i svest o značaju i aktuelnosti okolnosti i konteksta u kojem se priča dešava kao i Jasminkin prevashodno iskren, hrabar i direktan pristup velikim i važnim temama lišen suvišne filozofije koji me je takođe osvojio.

„Giga pravi more“ je pravi biser i malo remek-delo velike priče u mikrokosmosu dečjeg sveta i ne prestaje da me iz dana u dan jednako oduševljava i pokreće isto kao i nakon prvog susreta, kaže rediteljka Mazarak Marinkov.

  • Ova predstava nije zamišljena kao predstava koja bilo koga treba da nauči bilo šta.
    Ovo je predstava koja ima cilj da probudi i da odobrenje na osećanje svih emocija: i bolnih i tužnih kao i onih radosnih, ali i na ponekad istovremeno osećanje i jednih i drugih – za šta smatram da je veći cilj od bilo kojeg učenja, pogotovo danas.

Da je ovo predstava i za roditelje, te da će ih upravo ona podsetiti na one vrednosti koje su nam danas preko potrebne, rediteljka zaključuje sa napomenom:

  • Tu bih pre svega pomenula empatiju, praštanje, razumevanje, otvorenost, hrabrost, razumevanje ali i podsećanje na to koliko su sva ljudska bića neverovatno jaka i sposobna da noseći se sa strahom, bolom i gubicima idu napred.

Predstava „Giga pravi more“ imaće premijeru 20. i 21. juna.

AUTORSKA EKIPA PREDSTAVE:

Dramatizacija teksta: Dunja Matić

Režija: Milja Mazarak Marinkov

Dramaturškinja: Dunja Matić

Total dizajn: Blagovesta Vasileva

Kompozicija: Draško Adžić

Dizajn svetla: Nikola Marinkov

Igraju: Predrag Grujić, Nataša Milišić, Danilo Mihnjević

Inspicijentkinja i suflerka: Aleksandra Šalamon

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga