Festival nematerijalnog kulturnog nasleđa „Banatski dani teku“

Podeli:

U Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin u periodu od 12. do 14. avgusta biće održana manifestacija „Banatski dani teku“ tokom koje će biti predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe jedne izuzetno bogate multikulturalne sredine kakav je Banat. Učesnici programa će predstaviti sopstveno nematerijalno kulturno nasleđe preko tradicionalne izvođačke umetnosti, zatim tradicionalnih umeća, veština i zanata i na kraju preko  tradicionalne banatske kuhinje. Učesnici programa su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat: Srba, Rumuna, Slovaka i Mađara.

Projekat je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a autorka projekta je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin. Takođe, manifestaciju su pomogli Grad Zrenjanin, kompanija Gomeks, Udruženje privrednika ZREPOK i Relax International Zrenjanin. Značaj ovog projekta se ogleda, pre svega, u širenju svesti o osobenostima kultura koje postoje u Banatu, utiče na interkulturni dijalog i pruža podršku udruženjima i pojedincima koji još uvek čuvaju znanje o osebenostima i samosvojstvenostima sopstvenog kulturnog nasleđa.

Prvog dana festivala lokalne zajednice će se predstaviti tradicionalnom izvođačkom umetnošću – muzikom, pesmom i igrom.

Drugog dana biće predstavljena tradicionalna umeća, veštine i zanati. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa znanjima vezanim za preradu i upotrebu nekada najzastupljenije sirovine – vune.  Akteri će presti i upredati niti, plesti i tkati na razboju. Biće predstavljen i jedan od najstarijih zanata, a to je pustovanje vune. Posetioci će imati priliku da uživo prate i posmatraju ovu staru tehniku kojom su izrađivani brojni upotrebni i odevni predmeti.

Trećeg dana biće predstavljena tradicionalna trpeza. Izgled trpeze i njen sadržaj čine krunu etno-bogatstva jednog naroda ili regije. Iz tog razloga biće predstavljen tradicionalni Nedeljni ručak, gde će se svaka etnička grupa predstaviti svojim najkarakterističnijim jelima.

Početak programa je svakog dana u 18 časova. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga