Evo koliko će iznositi novi minimalac u Srbiji

Podeli:

O novoj minimalnoj mesečnoj zaradi u Srbiji trebalo bi da preseče nova vlada, a do njenog formiranja, sindikati, poslodavci i država ukrstiće stavove i pokušati da nađu rešenje. Kako kažu u sindikatu koji će učestvovati na pregovorima, njihov stav je da je 34.000 dinara „cifra ispod koje se ne bi išlo“, a što bi bilo povećanje trenutnog minimalca za oko 4.000 dinara, piše „Blic Biznis“.

Sutra je prvi sastanak tri strane, a sindikati su, spremili tri opcije sa kojima će izaći na pregovore:

Prvi je da se minimalna zarada, koja danas iznosi 30.022. dinara, izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, što bi značilo povećanje minimalca za oko 25 odsto na 37.700 dinara.

Ovakav tempo rasta je dogovoren ranijih godina. Sindikalci su, međutim, danas svesni okolnosti i novih problema u privredi, tako da teško i očekuju realizaciju ovog ranijeg obećanja.

Drugi predlog koji će izneti pred poslodavce i vladu, jeste povećanje minimalca za 5.000 dinara, na 35.000, što bi bio rast od oko 11 odsto. Toliko procentualno povećanje, podsetimo, bilo je i prethodne godine kada je dogovoreno povećanje minimalne zarade sa 27.000 na 30.000 dinara.

– I treći predlog, ispod koga ne bismo išli, jeste povećanje na 34.000 dinara – kaže Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

To bi bilo nešto manje povećanje nego prošle godine, kada je Vlada odobrila najveći rast minimalca do sada.

Pre korona krize minimalac je primalo 350.000 radnika u Srbiji, a da je sada ta brojka veća.

– Mnogo je radnika na plaćenom odsustvu zbog aktuelne krize i većini je zarada smanjena na minimalac. Moje procene su da bi do kraja godine broj zaposlenih na minimalcu u Srbiji mogao da bude i veći od 500.000. I zato je važno da postojeći minimalac ide gore – rekao je Mihailović za „Blic Biznis“, ne sporeći da su i država i poslodavci suočeni sa problemima, ali i dodajući da nije dobro da se kriza treba lomi preko leđa radnika.

O minimalcu će najverovatnije prelomiti nova vlada.

 

 

 

 

 

S druge strane, veliki broj poslodavaca, čak 85 odsto, prema anketi Unije poslodavaca, smatra da povećanje minimalca nije opravdano.

– Minimalna cena rada se uvek određuje na osnovu nagoveštaja kako će izgledati sledeća godina. S obzirom na celu situaciju sa pandemijom i neizvesnost o daljem toku i zdravstvene i ekonomske krize, nikome nije dovoljno jasno kojim kriterijumima bi se trebalo voditi sada – objasnio je nedavno u razgovoru za „Blic Biznis“ Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Atanacković podseća da je stav Unije poslodavaca da se cena minimalca određuje u odnosu na BDP i u odnosu na inflaciju, a to su do sada bili relativno stabilni pokazatelji – srpska privreda je rasla između 3,5 i 4 odsto, dok je inflacija bila ispod 2 procenta.

– Mi ćemo ovog puta tražiti moratorijum na cenu minimalne zarade, odnosno da ostane na sadašnjem nivou sve dok se ne ustanove neke druge okolnosti i dok ne budemo bili u prilici da predviđamo dalja dešavanja. Nećemo biti ni za rast, a ni za smanjenje – ističe sagovornik „Blic Biznisa“.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga