EU stavila Srbiji na raspolaganje 175 mil EUR kroz IPARD II program

Podeli:

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) sa šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanueleom Žiofreom, zahvalila se na pomoći koju je EU u prethodnom periodu pružila Srbiji kroz IPA i fondove dvostruke namene, kroz koje je do sada sprovedeno 74 projekata vezanih za bezbednost hrane u Srbiji odnosno poglavlje 12, implementiranih u okviru pet tranši u ukupnom iznosu od 8,5 mil EUR, navedeno je u saopštenju iz Ministarstva.

– EU predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije na čijem tržištu je u prethodnoj godini završilo 55% vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije – podsetila je Tanasković.

Ambasador Žiofre je naglasio da je ovaj suficit na srpskoj strani dostigao istorijski maksimum 2021. godine od 688 mil EUR, i ukazao da je pozitivan trend u izvozu nastavljen i u ovoj godini.

Žiofre je ukazao da je poljoprivreda glavni sektor pomoći EU Srbiji, i da je EU već stavila Srbiji na raspolaganje 175 mil EUR kroz IPARD II program.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga