Episkop banatski Nikanor, direktor Radojević i gradonačelnik Janjić u obilasku hrama u izgradnji u Lazarevu

Podeli:

Njegovo preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije Mileta Radojević i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima posetili su u Lazarevu hram Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u izgradnji. U budućem monumentalnom hramu, jednom od najvećih i najlepših u Banatu, u toku su radovi na izgradnji dva tornja – zvonika, na čijim će vrhovima biti kupole koje će dosegnuti do visine od 17 metara.


 Ranije ove godine, maja meseca, Episkop Nikanor osveštao je krst koji je postavljen na centralnu kupolu hrama. Radovi na izgradnji nisu prekidani tokom godine, pa su u međuvremenu omalterisani zidovi u unutrašnjosti hrama, ozidan deo ograde oko porte i nastavljena gradnja tornjeva, do čijeg je završetka preostalo još 5,60 metara. Ulažu se napori da se celokupan prostor hrama u toku naredne godine stavi pod krov, čime bi on mogao da bude u funkciji, što je najznačajnije i za meštane Lazareva i za parohiju. Time bi hram bio zaštićen od mogućih oštećenja, a kompletan njegov završetak planirao bi se u skladu s prilivom sredstava.  

Tokom razgovora s predstavnicima mesne zajednice i građana Lazareva, Episkop Nikanor istakao je da je u pitanju velelepan hram i da je bitno da gradilište uvek bude aktivno, makar se radilo i o radovima manjeg obima. Pohvalio je napore koje čine Grad Zrenjanin i gradonačelnik Čedomir Janjić na izgradnji novih i obnovi postojećih hramova i izrazio želju da se Eparhiji banatskoj redovno dostavljaju izveštaji o napretku izgradnje hrama u Lazarevu, kao i da se iskazuju potrebe za nedostajućim sredstvima. Prisustvo direktora uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Milete Radojevića značilo je da i Republika Srbija želi da da doprinos završetku hrama Ognjene Marije, a sredstva se očekuju i od Grada Zrenjanina i MZ Lazarevo, čiji građani takođe učestvuju u izgradnji. Obezbeđena su sredstva za nabavku lima za pokrivanje, podnih pločica, vrata hrama i dovršetak ograde oko porte.  

Parohija u Lazarevu osnovana je 1999. godine osveštavanjem hrama Uspenja Presvete Bogorodice na Svetog Arhiđakona Stefana, a od strane tadašnjeg Episkopa banatskog Hrizostoma. Opsluživana je do 2009. godine, kada je dobila svog stalnog paroha. Zemljište za novi hram Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Lazarevu osveštao je Episkop banatski Nikanor septembra 2004. godine, a temelje aprila 2005. godine. Novokupljeni parohijski dom u ulici Ive Lole Ribara u Lazarevu osvetio je Episkop banatski Nikanor 25. aprila 2011. godine, a tri nova zvona za hram 30. jula 2011. godine. Hram je projektovao arhitekt Predrag Golubović, po uzoru na srpske srednjevekovne manastire.  


Autor, foto: zrenjanin.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga