Drugi “Dani porodice” održaće se u Perlezu 3. i 4. septembra, uz bogatiji program i veći broj učesnika

Podeli:

“Dani porodice”, manifestacija pokrenuta prošle godine, svoje drugo izdanje doživeće 3. i 4. septembra u Perlezu, uz obimniji program i veći broj učesnika iz cele Srbije, najavili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Organizacionog odbora manifestacije Radoš Pejović, predsednik udruženja građana “Porodična Srbija“ Dušan Nišević i tv rediteljka i producentkinja Marijana Petrović, odnedavno žiteljka Perleza, u svojstvu člana Organizacionog odbora. Tokom konferencije prikazan je i promotivni film, nastao u vreme pripreme i održavanja prvih „Dana porodice“.

Gradonačelnik Zrenjanina podsetio je na mere podrške porodici i pronatalitetnoj politici.
„Imamo čitav set takvih mera, kojima pružamo podršku porodicama, majkama, deci, od rođenja i poklon paketa, novčanih davanja, do školskog pribora, ove godine po prvi put i besplatnih udžbenika za sve đake prvake, zatim podršku kada je u pitanju vantelesna oplodnja, podršku u prevozu, stipendijama i tako dalje, do one jako bitne stvari, a to je podrška ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim sredinama, ženama koje su stub svake porodice. Drago mi je što smo deo ove manifestacije, na kojoj ćemo i predstaviti sve ove naše mere“ – rekao je gradonačelnik Salapura.

Pokretač manifestacije, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoš Pejović najavio je ovogodišnju manifestaciju kao “Dani porodice u Srbiji”, znatno bogatiju i sadržajniju u odnosu na prethodnu. Zahvalio se Gradu Zrenjaninu na odluci da “Dane porodice” uvrsti među zvanične gradske manifestacije

„To nije vest samo za Zrenjanin, već i za celu Srbiju, pa i region. Sve se dešava u Perlezu, 3. i 4. septembra, na obali Begeja, “Porodičnom korzou” koji smo prilagodili ovoj nameni. Manifestaciju će svečano otvoriti gradonačelnik, uz prisustvo predstavnika republičkih i pokrajinskih vlasti, i poznatih javnih ličnosti, čija imena još nećemo saopštavati. Biće sigurno toga dana 30-40 gradova i opština, koje će izlagati svoje mere pronatalitetne politike i imamo jednu novinu, ove godine ćemo birati bračni par u Srbiji sa najviše godina braka, koji ćemo nagraditi prigodnom nagradom, i za njihove godine i delo koje su učinili. Imaćemo i likovni konkurs na nivou grada, na temu porodice, a pobednike ćemo proglasiti na manifestaciji. Biraćemo prve tri opštine koje nam pošalju najbolje lokalne mere za zaštitu porodice“ – rekao je Pejović i najavio program i za drugi dan manifestacije.

U nedelju, 4. septembra, organizuje se “Dečiji dućan”, osmišljen da na njemu mogu da se opreme i deca lošijeg materijalnog stanja, školskim priborom i garderobom. Imaćemo tog dana i takmičenje porodica u pecanju i kuvanju, i kao kruna svega, imaćemo defile, porodičnu šetnju od crkve, odnosno parka, do samog mesta dešavanja, zajedno s međunarodnim festivalom folklora.

Marijana Petrović doselila se u Perlez, u kuću, kako je rekla “sa šest Oskara”. Naime, u njoj je rođen i živeo Albert Majer (1936-2018), konstruktor kamera koje su promenile tok filmske umetnosti. Za kameru je dobio četiri Oskara, a još dva zaslužio je njegov sin. Ona je rekla da je na ideju za kupovinu kuće došla posle emisije koju je radila u tom selu s Mirjanom Bobić – Mojsilović, iz ciklusa “Srećna Srbija”. Izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da pomogne u organizaciji “Dana porodice”.
„Trideset godina sam u medijima, radila sam i emisije iz Zrenjanina, dobro poznajem celu Srbiju i za mene će zaista biti sitnica da na najbolji način ispromovišemo ovu manifestaciju, da ona postane tradicionalna i sve veća. Potrudićemo se svi da u Perlez dođe što više umetnika i poznatih ličnosti, da nas podrže. Želja mi je i da Perlez postane turistička destinacija, pored toga što u crkvi ima 36 slika Uroša Predića na ikonostasu, u mojoj kući se rodio čovek koji je promenio svetsku kinematografiju i ja bih volela da u njoj bude i neki muzej kamere, kao i neka vrsta art-centra za mlade kamermane koji bi u njemu učili tokom leta“ – kazala je Petrovićeva.

Gradonačelnik je izneo podatak da je pre nekoliko godina u Perlezu bilo više od 200 praznih kuća, a sada ih je manje od 100.
„To pokazuje i koliko se ljudi vratilo prirodi i pronašlo neki svoj mir, a Perlez jeste mesto koje treba da se ispromoviše, zbog istorije, tradicije i potencijala. Važna stavka u svemu tome jeste upravo manifestacija “Dani porodice”, koju smo prepoznali i uvrstili među gradske manifestacije. Nadam se da će u septembru sve proteći u najboljem redu, a kada prođe druga po redu manifestacija, onda već naredne godine možemo da kažemo da je ona postala tradicionalna. Značajno je i što smo sada s nekog lokalnog prešli na nacionalni nivo i što se svi okupljamo oko ideje porodice, veoma humane i veoma bitne u današnje vreme“ – poručio je gradonačelnik Salapura.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga