Dragan Daničić: Ulaganje u razvoj svih naseljenih mesta je prioritet

Podeli:

Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja, osvrnuo se na 2021. godinu. Za RTV Santos govorio je o realizovanim planovima i dugoročnim ciljevima ove banatske opštine.

Kako ocenjujete proteklu godinu?

Dinamičnu pre svega. Sagledali smo mogućnosti, analizirali probleme u predhodnom periodu i sačinili plan razvoja svih naseljenih mesta kako bi kao celina učinili sve sto je u našoj moći da mladi vide budućnost u našoj opštini, a da stari vide sigurnost.


Koje su najvažnije stvari koje je opština Nova Crnja uradila u ovoj godini?

To je pre svega novi dom za 27 porodica koje su dobile kuće preko Konkursa Ministarstva za brigu o selu. To je veliki podsticaj i nada da opštine poput naše imaju budućnost. To je jedan od načina da sprečimo migraciju stanovništva ka većim i razvijenijim centrima sa kojim se suočavaju sve manje opštine, a posebno one u pograničnim područjima. Pored ovoga spomenuo bih i projekat termalnog izvora koje je finansirala opština Nova Crnja. Nakon 50 godina sistematično smo krenuli u realizaciju iskorešćenja potencijala termalnih izvora koji se nalaze na području Srpske Crnje u neposrednoj blizini dvorca Nojhauzen.


Kada ste pomenuli dvorac Nojhauzen šta ste uradili da ga otvorite posetiocima i u kakvom je on stanju?

Dvorac Nojhauzen je biser naše opštine i pored rodne kuće Đure Jakšića najvažniji je objekat na našoj teritoriji, a i šire. Osnovali smo Turističku organizaciju opštine Nova Crnja koja upravlja dvorcem, otvorili smo vrata ovog prelepog zdanja za sve posetioce i uradili brojne priloge i emisije koji su predstavili sve njegove potencijale. Imamo idejno rešenje termalne banje na parceli pored dvorca i nadamo se da ćemo naći stranog partnera koji će izgraditi termalnu banju i na taj način pokrenuti celokupnu privredu naše opštine i upotpuniti turističku ponudu našeg kraja.


Na koji način će takav projekat pokrenuti privredu?

Smatramo da izgradnjom takvog kompleksa u ponudi će se naći proizvodi iz naših bašta i od naših preduzetnika i to treba da bude oaza zdrave hrane, vazduha i lekovite vode koja je neiskorišćena. Naša udruženja će imati mogućnost plasmana svojih proizvoda i moći će da upotpune i svoju ponudu turistima koji žude za domaćim proizvodima i tradicionalnom hranom i pićem.


Koliki je budžet opštine Nova Crnja za 2022. godinu?

488 miliona dinara i usmeren je na razvoju svih naseljenih mesta. Imamo jasan plan šta je potrebnu uraditi u svakom naseljenom mestu kako bi poboljšali uslove života naših stanovnika. To je pre svega ulaganje u infrastrukturu, kao i rad na privlačenju investitora. Nastavićemo ulaganje u energetsku efikasnost za koji smo odvojili tri puta više sredstava nego ove godine, a odvojili smo sredstva i za konkurs za mlade poljoprivrednike koji uspešno sprovodimo već dve godine, kao i za konkurs za samozapošljavanje i rekonstrukciju kuća za porodice sa tri i više dece.


Imate li u planu otvaranje novih radnim mesta? Hoće li se otvoriti neki pogon u vašoj opštini?

U sledećoj godini se očekuje izgradnja biogasne elektrane koju treba da izgradi jedna renomirana nemačka kompanija u radnoj zoni nedaleko od naselja Nova Crnja, a projekat kojem se posebno radujemo je izgradnja poslovnog kompleksa za preradu, proizvodnju i skladištenje proizvoda od drveta za koje je preduzeće „Pop-Lukić“ dobilo parcelu i uradilo sve pripremne radnje za gradnju pogona koji će se takođe nalaziti u Novoj Crnji.


Šta je sa ostalim naseljenim mestima?

U naseljenom mestu Radojevo radimo projekat za obnovu poslovne zgrade gde će biti smeštena kancelarija mesne zajednice, biblioteke, udruženja žena, KUD, prostor za udruženje penzinera i klub za mlade. Očekujemo i da će se uraditi rekonstrukcija puta Srpska Crnja- Radojevo, kao i da ćemo početi sa rekonstrukcijom crkve Sv. Nikolaja iz 1841. godine. U najvećem naselju Srpska Crnja izgradićemo bazen za najmlađe koji će se nalaziti pored velikog otvorenog bazena i upotpuniće taj sportski kompleks. Očekujemo da ćemo sredstvima Pokrajinske vlade finansirati vodovod Radojevo – Srpska Crnja i dovesti zdravu pijaću vodu prvo u Srpsku Crnju, a potom i u druga naseljena mesta. Radićemo projekat za rekonstrukciju trga kod spomenika Đuri Jakšiću, a nakon rekonstrukcije prostora bivšeg bioskopa Turistička organizacija dobiće svoje moderne prostorije. U naselju Toba imamo projekat za rekonstrukciju ulica, a nadamo se da će se i put Toba – Nova Crnja konačno rekonstruisati.


Šta su planovi za naselja Vojvoda Stepa i Aleksandrovo koje sledeće godine obeležavaju 100 godina od nastanka?

U Vojvoda Stepi će se rekonstruisati trg u centru sela koji će imati i trim stazu i led osvetljenje, a konačno će se završiti put Vojvoda Stepa – Srpski Itebej koji će finansirati Pokrajinska vlada. U naselju Aleksandrovo očekujemo da će se početi sa kompletnom rekonstrukcijom osnovne škole koji treba da finansira Kancelarija za javna ulaganja. Sve je bilo spremno za otpočinjanje radova, ali je došla korona i taj posao je odložen. Očekujemo rekonstrukciju doma kulture za koji imamo projekat, a radimo i na projektu za izgradnju proizvodnog pogona i fiskulturne sale.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga