– Ovakve mere koje su bile preko vikenda nisu ono što je medicinski deo Kriznog štaba tražio, daleko oštrije smo tražili, da sve bude zatvoreno osim prehrane, apoteka i pumpi, da bi se shvatila situacija, ne samo radi shvatanja veći radi toga da se prekine lanac transmisije – naglašava Kon.

Ističe da vanredno stanje nema alternativu.

– Medicinski deo Kriznog štaba ne može ni na koji način drugačije da predlaže, svu težinu odgovornosti mora da preuzme čitavo društvo, medicinski deo jasno zna da je ovakva mera ekonomski udar, ali bez obzira na to, to je mera koja štiti živote, i to moramo otvoreno i javno da kažemo. Predlog je da mora da se zabrane nezaštićeni kontakti inače ćemo puknuti k’o zvečka i tek tada će biti jasno šta to znači kad pukne zdravstveni sistem – rekao je epidemiolog.

„Britanski soj će biti dominantan“

Napomenuo je da imamo dokazano prisustvo britanskog soja, kao i da će on „daleko jače i brže da se prenosi“.

– Očekujem da će uskoro to da se pokaže. On još nije dominatan, ali će biti. Mi ne možemo više da sedimo skrštenih ruku. Juče smo tražili isto što i prošlog vikenda. Da se produži sedam dana. Sve mere koje su bile sa skraćivanjem radnog vremena dovele su do ilegalnog okupljanja, kao što vidimo. Ispada da ništa drugo ne može osim vanrednog stanja – kazao je dr Kon.

„Ugrožena nam je vakcinacija“

Ukazuje da ono što traži medicinski deo Kriznog štaba na kraju ispadne da to podrazumeva vanredno stanje i policijski čas.

– Međutim, policijski čas može da bude neprekidan, vremenski ograničen, o tome nije bilo reči, niti je potrebno u ovom trenutku, veoma značajna je odluka da li će biti vanrednog stanja ili ne. Ne može grupa od 10 lekara, ne može ta grupa da odluči o vanrednom stanju. Mi smo predočili šta je neophodno, ova situacija nije naivna – naglašava Kon.

Napominje da nam je zbog širenja virusa ugrožena vakcinacija na ovaj način.

– Isti ljudi koji su bili u crvenoj zoni sada rade na vakcinaciji, ne možete jedno i drugo, iscrpljenost je izvan svih granica, ne može to više da se toleriše – naglašva Kon.

„Brojke su posledica zimovanja“

Brojke sadašnje su posledica zimovanja, kako je rekao na koje su upozoravali još u decembru.

– Mi smo upozoravali sve vreme. Što se tiče skijališta moram da kažem mi smo pred zimski raspust u decembru rekli da oni ne treba da imaju veću popunjenost od 30 odsto. To nije ispunjeno. Mi smo to pomenuli. Sve smo to jednostavno naglašavali ali očekigledno da ta lična odgovornost za koju se stalno pozivamo ne vredi i u takvoj situaciji se čovek oseća frustrirano. I inepskcija koja se satire na terenu ne mogu da rade svoj posao.Ne razume se da je ovo smrtna bolest. Niko ne razime kada se kaže da je virus u cikrulaciji.