Dr Kitaresku: U Zrenjaninu trenutno nema težih kliničkih slika

Podeli:

Broj osoba obolelih od omikron soja svakodnevno je sve veći. Iako su ispred kovid ambulante primetni sve duži redovi, situacija nije alarmantna. Svega 39 pacijenata nalazi se na bolničkom lečenju, od čeka 3 na veštačkoj ventilaciji.

Dr Igor Kitaresku, v.d. direktora bolnice, rekao je da je u ovoj ustanovi, u poslednja 24 sata izvršeno 114 pregleda. Od ukupnog broja pregledanih pacijenata, 55 je prvi put pregledano, dok su za ostale u pitanju kontrolni pregledi. Na bolničkom lečenju zadržani su oni koji su imali inicijalnu lošu kliničku sliku. U poslednja 24 sata izvršeno je 8 prijema, što je neoubičajeno puno, dodaje dr Kitaresku.

– Većina bolesnika u Zrenjaninu ima lakšu kliničku sliku, a simptomi su: kijavica, pojačan sekret u grlu i nosu, laringitis, temperatura. Kada je kod pacijenta potvrđeno prisustvo krona virusa, a ima gorepomenute simptome, on neće biti hospitalizovan, već će se tretirati kao svaka druga viroza- pojasnio je dr Kitaresku.

Iz Zrenjaninske bolnice apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera, jer Omikron soj nije toliko bezazlen koliko deluje. Starije osobe i lica koja boluju od hroničnih bolesti mogu biti životno ugroženi. U poslednje dve nedelje, najmlađi oboleli pacijent primljen na kovid odeljenje zrenjaninske bolnice, bila je šesnaestogodišnja devojka.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga