prim. dr Jovo Marušić: Od raka grlića oboljevaju sve mlađe žene, pa čak i devojčice (VIDEO)

Podeli:

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svake godine u svetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti. Pre dve decenije u našoj zemlji standardizovana stopa iznosila je 18,5 novootkrivenih slučajeva na 100 000 žena. Prosečna starost u kojoj se otkriva invazivni karcinom grlića materice je od 48 do 52 godine, a karcinom in situ 35 godina.

Sa preko 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći  uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

Jedan od najistaknutijih lekara u Zrenjaninu i lekara sa, bez sumnje, najdužim stažom u struci je doktor Jovo Marušić.

– To (rak grlića materice) je ranije bilo „rezervisano“ za starije osobe, odnosno, za žene u menopauzi i nakon nje, ali ta granica se značajno pomerila, pa oboljevaju i dosta mlađe osobe. Primera radi, u našoj ordinaciji je devojčici od 14 godina.

Žene se ginekologu, u velikom broju slučajeva, jave prekasno. Najvažnija je svest da su redovni ginekološki pregledi od krucijalne važnosti i na njima se blagovremeno može utvrditi, a samim tim i na vreme lečiti potencijalno smrtonosno oboljenje. Ukoliko se na vreme otkrije, izlečenje raka grlića materice može biti i stoprocentno.

Opširnije o razgovoru sa doktorom Marušićem pogledajte u video prilogu .

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga