Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Podeli:

 Danas se u Srbiji i širom sveta nizom manifestacija od 11 sati obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u znak sećanja na trenutak kad je primirje stupilo na snagu.

Dan primirja kao državni praznik ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11.00 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine. Paraf na kapitulaciju stavio je niko drugi do jedan nemački civil- Matijas Ercberger. Upravo tu činjenicu su nacisti kasnije koristili kako bi istakli da se nemačka vojska, zapravo, nikada nije predala.

Potpisivanje kapitulacije Nemačke u Fošovom vagonu, izvor: cmjp.rs

U Srbiji je ovaj dan prvi put zvanično obeležen 2012. godine, a kao glavni motiv za amblem Dana primirja u Srbiji koristi se cvet Natalijina ramonda.  Prvobitni naziv dobio je po kraljici Nataliji, ženi kralja Milana Obrenovića jer je za doba njegove vladavine, u okolini Niša, ovaj cvet i otkriven. Osim toga, u amblemu se iznad cveta nalaze i trake koje simbolično oslikavaju Albansku spomenicu. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku kao i na sam praznik.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga