Danas obeležavamo Evropski dan parkova

Podeli:

U znak sećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova na tlu Evrope, utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. maja obeležava se Evropski dan parkova.

Ovaj dan ima za cilj da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju prirodnih lepota u zaštićenim područjima širom Evrope, čime se ukazuje na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mesta. Zaštićena područja su idealna mesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom. U sve urbanizovanijoj Evropi, upravo na tim mestima možemo se istinski prizemljiti i osetiti da smo i mi deo prirode. Kao takvu, moramo je zaštititi – sada i u budućnosti.

Evropski dan parkova ove godine održava se pod sloganom „Mi smo priroda“ uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

„Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i preduzeti suštinske akcije za efikasno očuvanje bioraznovrsnosti, čiji dramatičan gubitak predstavlja jedan od najvećih izazova za našu globalnu zajednicu. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnom nivou odgovaraju opsegu globalnih ciljeva. Potreban je veći napor da se bioraznovrsnost stavi u središte donošenja odluka u svim aspektima života, političara (vlade) i privrede. Moramo sarađivati ​​s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promena i smanjenje gubitka biološke raznovrsnosti. Očuvanje bioraznovrsnosti je ključ izgradnje održive budućnosti za sve, ističe Kasandra-Zorica Dropuljić, menadžerka projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije.

Zaštićena područja su temelj zaštite prirodne raznovrsnosti, a svaki dan ona nam obezbeđuju mesta za ponovno povezivanje s prirodom. Ona su na dobrobit čitavom društvu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga