Crveni krst Zrenjanin: Obeležavanje Svetskog dana Crvenog krsta

Podeli:

Povodom obeležavanja 8. maja – Svetskog dana Crvenog krsta, u Velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin za volontere Omladinske terenske jedinice organizovan je obilazak izložbene postavke koja je zasnovana na sadržaju monografije ,“Tradicija humanosti: 140 godina Crvenog krsta Zrenjanin“. Volontere je kroz izložbu provela sekretarka Crvenog krsta Zrenjanin i prezentovala istorijat, misiju i aktivnosti organizacije Crvenog krsta u Zrenjaninu. Potom je održano i predavanje na temu „Difuzija – širenje znanja o međunarodnom humanitarnom pravu i međunarodnom pokretu Crvenog krsta i Crvenog polumeseca“ sa ciljem da se mladi volonteri upoznaju sa istorijatom Crvenog krsta, osnovnim principima i pravilnom upotrebom Znaka Crvenog krsta kao i značajem međunarodnog humanitarnog prava.

Takođe, u sklopu obeležavanja Svetskog dana Crvenog krsta volonteri Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin su predstavili deo aktivnosti Crvenog krsta u centru grada i najavili program aktivnosti u Nedelji Crvenog krsta (8 – 15. maj).

Svetski dan Crvenog krsta, koji se obeležava 8. maja, na rođendan osnivača Anrija Dinana, godišnja je proslava Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Milioni volontera i zaposlenih Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta dopiru do preko 160 miliona ljudi svake godine, pružajući raznolik i veliki broj humanitarnih programa vođeni upravo ljubavlju i prateći osnovne principe Crvenog krsta: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Povodom obeležavanja 8. maja – Svetskog dana Crvenog krsta i Nedelje Crvenog krsta (8.-15.maj) javni objekti, simboli Grada Zrenjanina u navedenom periodu biće osvetljeni crvenom bojom čime je na simboličan način pokazana solidarnost i pružena podrška svim volonterima i aktivistima Crvenog krsta koji svojim nesebičnim zalaganjem i požrtvovanim radom svakodnevno iskazuju humanost.

Svetski dan Crvenog krsta 8. maj i „Nedelja Crvenog krsta“ od 8. do 15. maja u 2022. godini, u skladu sa opredeljenjem Međunarodne federacije društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, će biti obeleženi pod sloganom “Zajedno činimo svet humanijim“.

Izvor: Crveni krst Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga