Buduće rate kredita biće uvećane za deo kamate u zastoju

Podeli:

Banke i davaoci lizinga u Srbiji bili su u obavezi da dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza, takozvani moratorijum.
 
Narodna banka Srbije usvojila je i propise o zastoju u odlaganju kredita u naredna tri meseca radi očuvanja finansijske stabilnosti u uslovima mogućih rizika zbog vanredne zdravstvene situacije u zemlji.

Nenad Bungin, član izvršnog odbora Vojvođanske banke rekao je gostujući u emisji InfoBiz televizije N1 da građani ne moraju da urade ništa ako žele da prihvate moratorijum, jer se zastoj automatski aktivira.

Ako ne prihvataju dovoljno je recimo da odu na sajt banke i da popune formular u kojem se izjašnjavaju da ne prihvataju i da nam pošalju elektronskim putem, naglasio je Nenad Bungin.

Iz Vojvođanske banke tvrde da uslovi otplate kredita ostaju isti. Međutim, postavlja se pitanje uračunavanja kamata na te rate…

„Uslovi iz ugovora ostaju potpuno isti. Moratorijum kao zastoj znači da se faktički prenosi deo kamate na buduće rate. Dakle, da, rate će u budućnosti biti uvećane za taj deo kamate koji je sada u zastoju. Ali imaju reprezantativni primer na sajtu Narodne banke i na sajtovima banaka i mogu da vide kolike će im rate zapravo biti„, naveo je gost N1.

Zbog vanrednog stanja i privreda je u problemu. Upitan da li je bankarski sektor spreman da nakon svega ovoga pomogne privredi, gost InfoBiza kaže da je bankarski sektor u ovim okolnostima izuzetno likvidan.

Opširnije na sajtu N1.

 

 

Autor:N1

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga