Ako narednih dana broj zaraženih skoči, uvode se restriktivne mere

Podeli:

Članovi Kriznog štaba su pre nekoliko dana najavili mogućnost vraćanja pojedinih restriktivnih mera ukoliko se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ustali iznad dva odsto (juče je iznosio 2,16%), a nisu isključeni ni radikalniji koraci.

Sve će biti mnogo jasnije danas kada se bude sastao Krizni štab, čiju je vanrednu sednicu zakazala premijerka Ana Brnabić.

– Ne smemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet odsto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa koronavirusom. Kao da ništa do sada nismo uradili. Čim su se ukinule mere ljudi su to shvatili kao da je kraj epidemije. „Pukao“ je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta… Za sada je sve pod kontrolom, ali ne smemo da dozvolimo novi rast. Ukoliko procenat zaraženih u odnosu na testirane bude mnogo veći, i ne daj Bože, stigne i do pet odsto, mislim da bi se neke mere ponovo vratile – rekao je za „Informer“ prof. dr Branislav Nestorović.

Kako dodaje, jasno je šta bi sledilo.

– Tu pre svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovorni kao društvo, ali i kao pojedinci. Moraju da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja – zaključio je Nestorović.

Na oprez poziva i dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“.

– Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina virusa, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene. Unošenje virusa u koletkive i njegovo širenje je pokazatelj kako korona može brzo da se širi u zatvorenom prostoru. Zato je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi – istakla je za „Informer“ dr Kisić Tepavčević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:Blic, Informer

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga