70.000 novozaposlenih u privatnom sektoru

Podeli:

Više od polovine takvih radnika, u drugom kvartalu ove godine registrovano je u prerađivačkoj industriji i trgovini na malo i veliko.

Broj formalno zaposlenih, kojih je na kraju drugog tromesečja ove godine bilo 1,67 miliona, u odnosu na isti period 2020. prvenstveno je porastao u privatnom sektoru, i to za oko 70.000 radnika. U isto vreme, u uslovima fleksibilnije kontrole zapošljavanja kod korisnika javnih sredstava, formalna zaposlenost u javnom sektoru u drugom kvartalu porasla je za oko 3.000, na međugodišnjem nivou, vođena daljim zapošljavanjem u oblastima zdravstva i obrazovanja.

Ipak, broj zaposlenih u samoj državnoj upravi je smanjen, piše u analizi trendova na domaćem tržištu rada, kojoj se posvetila Narodna banka Srbija (NBS) u izveštaju o inflaciji.

– Ukupan broj formalno zaposlenih u drugom kvartalu bio je veći za oko 73.000 u odnosu na pre godinu dana, čime je formalna zaposlenost ubrzala međugodišnji rast na 3,3 odsto. Prema podacima RZS-a, dobijenim iz baze Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tome su u najvećoj meri doprineli nastavak zapošljavanja kod pravnih lica, u proseku za oko 61.000, ali i povećanje broja privatnih preduzetnika i zaposlenih kod njih za oko 17.000 osoba. Ipak, broj individualnih poljoprivrednika smanjen je za oko 5.000 – navodi se u izveštaju o inflaciji NBS-a.

Budući da je u ovoj godini broj formalno zaposlenih u privatnom sektoru oko 1,67 miliona, to je, podsećaju u NBS-u, najviši tromesečni nivo za proteklih šest godina. Rast zaposlenosti u privatnom sektoru u drugom kvartalu iznosi oko 70.000, a to se najbolje vidi u prerađivačkoj industriji i trgovini na malo i veliko gde je registrovano više od polovine novog zapošljavanja.

U isto vreme, broj zaposlenih je povećan i u ostalim uslužnim delatnostima. Sektor informisanja i komunikacija postao je jači za oko 9.000 radnika, dok su stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti dobile oko 8.000 novajlija, a administrativne i pomoćne usluge ojačane su sa 5.000 novih zaposlenih.

– Povećana potrošačka tražnja usled ublažavanja mera i otvaranja ekonomije doprinela je otvaranju novih radnih mesta i u delatnostima saobraćaja i skladištenja, uslugama smeštaja i ishrane. Zbirno, govori se o oko 4.000 novozaposlenih – navodi se u izveštaju NBS-a.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, registrovana nezaposlenost je u junu bila 540.739, pri čemu je njen međugodišnji rast od 2,8 odsto u junu znatno ublažen u odnosu na prethodne mesece. Stopa zaposlenosti je u prvom kvartalu iznosila 46,3 procenta, što je za 1,3 odsto niže nego u poslednjem tromesečju 2020., pokazuju podaci iz revidirane ankete o radnoj snazi, koja je u skladu s regulativom EU metodološki izmenjena i primenjuje se od početka godine. Niža stopa zaposlenosti je detektovana, prvenstveno, zbog smanjenog obima sezonskih poslova u poljoprivredi i građevinarstvu. U isto vreme, stopa nezaposlenosti je povećana za 2,1 procenat, pa je u prvom tromesečju bila 12,8 odsto.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga