14 miliona evra za revitalizaciju Begeja, radovi već na proleće

Podeli:

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorili su juče u Novom Sadu konferenciju, na kojoj je predstavljen projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“. Ovaj strateški projekat, vredan 13,85 miliona evra, od čega je donacija EU 11,77 miliona evra, finansira se iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom.
Skupu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je naglasio izuzetan značaj ovog projekta za Grad Zrenjanin i najavio prve konkretne aktivnosti već za proleće naredne godine.
“Nakon procedure javne nabavke i izrade neophodne dokumentacije, već na proleće očekujemo početak radova na izgradnji pristaništa, marine u Zrenjaninu, na prostoru između mosta u Zmaj-Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta kod naselja „Berbersko“. Takođe, očekuje nas i izgradnja biciklističke staze, širine dva metra, sa odmorištima, od Kleka do rumunske granice. Rumuni su završili deo staze od granice do Temišvara, njihova staza široka je 1,20 metara, a s obzirom da je već u funkciji staza od Zrenjanina do Kleka, preostalim radovima biće povezana dva grada, s velikim mogućnostima za razvoj cikloturizma”, kazao je Radišić i dodao da je i ministarka Joksimović posebno istakla značaj izgradnje marine u centru Zrenjanina. Kako je naveo, studija projekta pokazala je da će njegovim završetkom, porasti i cena nekretnina u mestima uz Begej, a da će ceo ovaj posao otvoriti i mogućnost za narednu fazu projekta – izmuljavanje Begeja duž čitavog toka kroz našu zemlju.
“Ministarka je napomenula da će gradnja marine doprineti razvoju i turizma i nautičkog turizma u širim okvirima, a ja mogu da dodam da će to biti značajno i za naše sugrađane, za uspostavljanje nekog vodnog saobraćaja između naselja uz Begej, a u nekim našim planovima je i izgradnja mini-pristana u Ečkoj, Stajićevu, kod izletišta “Motel”, i drugih. Ovim sada projektom predviđeno je uspostavljanje vodnog saobraćaja, rekonstrukcija obe prevodnice i izmuljavanje u zoni prevodnica. Ceo projekat mora biti realizovan do avgusta 2021. godine, jer su do tada opredeljena sredstva”, objašnjava Radišić.
Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je razvoj prekogranične saradnje važan segment politike Pokrajinske vlade, jer su prekogranični projekti značajan instrument kojim se doprinosi ostvarenju ubrzanog privrednog razvoja AP Vojvodine, što je prioritetni cilj Pokrajinske vlade.
“Činjenica da će, po završetku ovog projekta, vodotok Begeja, posle više od 60 godina, ponovo biti plovan i da ćemo imati rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklističku stazu u dužini od 40 kilometara od Zrenjanina do granice sa Rumunijom. To je od izuzetnog značaja za uspostavljanje i razvoj održivog prekograničnog transporta vodenim putem i, najzad, za razvoj turizma – pre svega onog nautičkog za koji Vojvodina ima izuzetne preduslove – ali i drugih komplementarnih privrednih grana“, izjavio je Milićević.
Potpredsednik Milićević je istakao da je Pokrajinska vlada u poslednje dve godine obezbedila sredstva za realizaciju 21 projekta prekogranične saradnje, u ukupnoj vrednosti od 45 miliona evra, te da će u narednom periodu raditi na tome da broj projekata iz finansiranih iz evropskih fondova bude veći, što je značajno, kako je naglasio, za građane Srbije i lokalne samouprave u kojima se projekti realizuju.
Ministar Jadranka Joksimović je izjavila da su ovakvi projekti, finansirani bespovratnim sredstvima EU doprinose održivom razvoju i tome da svaki građanin u Srbiji oseti napredak u kvalitetu života, što je pravi način za razumevanje zašto je Srbija u procesu evropskih integracija. Ona je dodala da u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji postoje neiskorišćeni potencijali, koje treba prepoznati i definisati u projekte za koje se mogu obezbediti sredstva iz fondova Evropske unije.
“Sa Rumunijom od 2014. do 2020. godine imamo čak 88 miliona evra bespovratno, za projekte u pograničnim oblastima. Projekat ponovnog osposobljavanja Begeja da bude deo potencijala za održivi razvoj ovog dela Vojvodine jedan je od dva strateška projekta. Verujemo da će Begej u naredne četiri godine ponovo biti plovna reka, koja će po ekološki prihvatljivim standardima biti transportna reka koja daje mogućnost povezivanja ljudi i za razvoj održivog eko-turizma i otvaranje novih radnih mesta“, izjavila je Jadranka Joksimović.
Na ovom projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji a uliva se u Tisu kod Titela, učestvuju, kao partneri, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.
Izvor i fotografije s konferencije: Vlada AP Vojvodine http://www.vojvodina.gov.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga