Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite – istaknut značaj edukacije za reagovanje u vanrednim situacijama i dobro obučenih i opremljenih jedinica 

Podeli:

Okupljanjem u Gradskoj kući zvaničnika i činilaca civilne zaštite i održavanjem svečanog skupa u organizaciji Srednjobanatskog upravnog okruga, danas je u Zrenjaninu obeležen 1. mart, Svetski dan civilne zaštite. 

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut Međunarodne organizacije civilne zaštite, kao okvir njenog delovanja.

Prisutne je pozdravio načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović, a o značaju i ulozi civilne zaštite u lokalu govorili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Republike Srbije, PU Zrenjanin Goran Marjanović i šef Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave Zrenjanin Miroslav Sladojević

Zamenik gradonačelnika Santovac podsetio je da je Grad Zrenjanin, kroz projekte prekogranične saradnje, u prethodnom periodu značajno opremio jedinice civilne zaštite, nabavkom novih vozila, materijalno-tehničkih sredstava, plovila, različite opreme i uniformi. 
– Grad Zrenjanin formirao je jedinicu spremnu za reagovanje u vanrednim situacijama i sve to jasno iskazuje naša nastojanja da imamo potpuno opremljenu jedinicu, sposobnu da odgovori na sve izazove. Ono na čemu ćemo još više raditi u narednom periodu tiče se edukacije stanovništva. Uveravamo se na primerima širom Evrope i sveta koliko je značajno kako građani treba da reaguju u vanrednim situacijama, jer im pravovremena i odgovarajuća reakcija često može spasti život. Imamo prostora i mogućnosti da radimo na edukaciji i to su zadaci koji nam predstoje – istakao je Santovac. 

Goran Marjanović naveo je da je MUP Republike Srbije, u okviru Sektora za vanredne situacije formirao 111 specijalizovanih jedinica, a da je osnovnu obuku iz civilne zaštite prošlo oko 2.800 pripadnika tog sektora.  
– Što se tiče Srednjobanatskog upravnog okruga, u saradnji s nacionalnim trening centrom, Odeljenje za vanredne situacije u Zrenjaninu izvršilo je trening prvog i drugog voda specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu od požara, izvršili smo osnovnu obuku specijalizovanih jedinica za aktivnosti zbrinjavanja i prve pomoći, kao i trening pripadnika ovih specijalizovanih jedinica koji su završili osnovnu obuku – objasnio je Marjanović. 

Miroslav Sladojević istakao je da grad Zrenjanin ima spremne jedinice za reagovanje, u skladu s procenom rizika za teritoriju grada i na osnovu odgovarajuće odluke donete od strane Skupštine grada. 
– Grad Zrenjanin obavio je dimenzionisanje sistema, formacije i ljudstva, i u toku ove godine izvršiće popunjavanje jedinica civilne zaštite opšte namene, kao i specijalizovane jedinice za uzbunjivanje. Jedinica opšte namene broji 90 pripadnika, biće organizovani u tri voda, i namenjena je za najširu lepezu zadataka koje je neophodno izvršiti tokom same vanredne situacije. Specijalizovana jedinica brojaće 162 pripadnika, koji će biti zaduženi isključivo za sistem za uzbunjivanje i njegovo održavanje, a u zavisnosti od situacije, mogu biti upotrebljeni za druge namene – objasnio je Sladojević i dodao da je grad iskoristio zakonsku mogućnost da sklopi ugovor sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima na svojoj teritoriji, koja već raspolažu ljudstvom i infrastrukturom. 

– Dobrovoljna vatrogasna društva prepoznata su kao subjekti koji će biti aktivirani u slučaju vanrednih situacija i katastrofa, na poslovima zaštite i spašavanja – kazao je on. 

Takođe, jedinice civilne zaštite o kojima je reč predstavljaju deo sveobuhvatnog sistema zaštite i spašavanja na prostoru Republike Srbije i generalno, predstavljaju pomoć profesionalnim ekipama, kada je i gde to neophodno. Grad Zrenjanin poštuje sve nadležnosti koje su mu date u toj oblasti i ispunjava predviđene zadatke i najveći deo obaveza. 

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa. Njeni pripadnici raspoređeni su u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina, zbrinjavanje i slično.

Za specijalizovane jedinice civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi na kojima se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga