Zemljoradnička zadruga „Zrenjanin“ u velikoj meri pomaže poljoprivrednicima

Podeli:

Zemljoradničke zadruge imaju veliku ulogu u funkcionisanju proizvodnje poljoprivrednih proizvođača. Jedna od njih je i ZZ”Zrenjanin” koja se na vreme pripremila za aktuelna svetska poskupljenja đubriva i repromaterijala. Paori koji imaju saradnju sa njima ne moraju da brinu da li će i na koji način obaviti setvu.

Direktor ZZ „Zrenjanin“, Darko Gavrilović, rekao je da je situacija veoma specifična na svetskom tržištu i da je proizvodnja mineralnih đubriva direktno uslovljena cenom energenata.

– Cena đubriva je uvećana ove godine za gotovo dva i po puta, takođe je i gorivo poskupelo, tako da je pitanje kako će se to odraziti na poljoprivredne proizvođače. Ukoliko sledeća godina bude sušna, pitanje je da li će poljoprivredni porizvođači moći da se razduže, ako prinos bude prosečan ili ispod porseka- rekao je Darko Gavrilović.

Iz ZZ „Zrenjanin“ ističu da su predvideli trenutna dešavanja, te da poljoprivrednici, koji sa njima sarađuju, u prvom momentu neće osetiti poskupljenja. Jedino što bi se moglo manifestovati kao problem je jesenja prihrana pšenice i prolećna primena đubriva. Direktor ZZ „Zrenjanin“ savetuje poljoprivredne proizvođače da prihod od prodaje suncokreta i kukuruza ne ulažu odmah u mehanizaciju, već da sredstva čuvaju, s obzirom na nepredvidivost poljoprivrednog tržišta.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga