Svetislav Seležan: Poljoprivredna godina generalno dobra

Podeli:

Ova poljoprivredna godina bila je dobra za poljoprivredu i proizvođače, rekao je za našu medijsku kuću Svetislav Seležan, predsednik Udruženja poljoprivrednika grada Zrenjanina. Pšenica, kukuruz, suncokret i ostali proizvodi su poskupeli, ali i veštačko đubrivo i gorivo koje je neophodno za novu setvu. Upravo će zbog svih poskupljenja poljoprivrednicima više novca trebati za novu setvu.

– U proleće smo ušli sa relativno dobrom vlagom, što nam je ulilo nadu. Proleće jeste bilo hladnije, ali kako je godina odmicala, uslovi su postajali sve bolji. Žetva protekla dobro, prinos pšenice je bio nešto bolji u poređenju sa prethodnim godinama. Sušni period nas je sve uzdrmao i mislili smo da od kukuruza neće biti ništa, ali sredinom jula palo je tih 100 litara kiše što je dosta doprinelo oporavku biljke i na sam prinos- rekao je Seležan.

Pored sušnog perioda koji je pretio da devastira kukuruz, poljoprivrednici su zadovoljni, jer su prinosi ove biljke ostali u proseku. Cena pšenice u otkupu bila je od 20 do 21 dinar, sada je već oko 29 dinara. Poljoprivrednici ističu da su ovo dobre cene, ali podsećaju da su prošle godine za kilogram đubriva izdvajali 37 dinara, dok su ove godine morali da izdvoje čak 95 dinara za istu količinu.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga