Војвода Степа

Podeli:

Војвода Степа једно је од места које се налази у општини Нова Црња. Населили су углавном солунски добровољци. Данас у њему живи нешто више од хиљаду становника. Становништво се углавном бави пољопривредом, а у селу постоји Дом културе, основна школа ,,4. октобар,“ црква.

Ово мало место добило је име по славном Степи Степановићу, о коме ћемо говорити у овом тексту.Степа Степановић рођен је у Кумодражу 1856. Био је српски војвода, а његове заслуге везане су за Српско-турске ратове, Балканске и Први Светски рат. Памте се његове заслуге у Церској бици, његова тактичност, мудрост и херојство, када је противнике приморао на повлачење. Народ је запамтио да су Степу изузетно волели његови војници, а и да је он био спреман на све због њих.Био је одликован орденом Карађорђев крст са звездом и Таковским крстом. У два наврата био је министар војни.

Био је изузетно скроман човек и изузетно цењен и вољен. Одбио је да прими пензију, а разлог за то је, како је истицао, пропаст државе.Данас се његово име слави и цени, не заборавља у читавом српском народу, а мештани Војвода Степе поносе се његовим именом.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga