Нова Црња

Podeli:

Нова Црња једно је од села које чини истоимену општину. Историја овог малог места почиње доласком породице Чекоњић на наше просторе, односно на просторе ове општине. Како се наводи у литератури, и како кажу Аница Туфегџић и Марија Силађи, када је баронска породица 1828. напустила Честерег, Мађари су се одселили на пустару Бозитову, а Нова Црња је постала право село.

Захваљујући грофу Чекоњићу, 1910. године крчма је претворена у школу. Извори кажу и да је то био последњи добротворни чин ове породице за Нову Црњу. Тада је било 4133 становника. Иначе, молитвени дом био је и прва школа, а саграђен је још 1828. године, а скоро две деценије касније, Јанош Чекоњић је подигао цркву за раднике имања у насељу, које је основао његов отац 1792.  Црква је освештана 1844. у част Аготе, кћерке Јаноша Чекоњића, која је преминула у јулу те године.

Данас је Нова Црња мало и веома лепо уређено место које има цркву, школу, а ту се налази и зграда Општине Нова Црња. 

У Новој Црњи живе Срби и Мађари, а подједнако су заступљена оба језика, а негују се и обичаји оба народа који живе у слози. Нова Црња на неки начин је спона свих села истоимене општине.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga