Дворац Нојхаузен

Podeli:

http://www.zrenjaninheritage.com/

Дворац Нојхаузен налази се у Српској Црњи близу граничног прелаза који води ка Румунији. Ово је дворац величанствене лепоте, а то што је одвојен од села доприноси његовој мистичности. Налази се на некадашњем имању грофа Чекоњића. Саграђен је за време Другог светског рата, а саградио га је немачки генерал Франц Нојхаузен. Грађен је у класицистичком и барокном стилу, а био је намењен за одмор и лов. Пројектант  је био руски архитекта, заробљеник, који је остао непознат. 

Салон краси раскошни камин, а на спрату је ентеријер обогаћен витражима на којима су два свеца, Свети Хуберт, заштитник ловаца и Свети Елигиус, заштитник занатлија. Нојхаузен је веома простран, има више тераса, соба, салона, широких степеница, а у градњу су уложени вредни и квалитетни материјали.

Током своје историје дворац је мењао намену. Био је претворен и у мотел, а пре 10 година издат је у закуп и користио се неколико година.

Дворац Нојхаузен спада у веома вредне и значајне грађевине које има Српска Црња. Сви туристи и посетиоци обавезно посете ово место невероватне лепоте и диве му се. Дворац није значајније измењен, али је оно неопходно адаптирано. 

Нојхаузен је једини дворац који је у Банату изграђен за време Другог светског рата. Данас је атрактивна туристичка дестинација и поноc Црњана.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga