Živa biblioteka u Noći muzeja

Podeli:

Živa biblioteka – biće organizovana na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”, 19. maja od 18 do 22 h.

Živa biblioteka, projekat Kancelarije saveta Evrope uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, drugi put se realizuje u Zrenjaninu. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi, predstavnici grupa koje su često meta predrasuda i stereotipa, žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, postavljaju pitanja i uče.

U maju 2017. godine, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeležen je organizacijom Žive biblioteke, koja je tada prvi put realizovana u našem gradu. Veliki broj zainteresovanih posetilaca inicirao je i ovog maja bibliotekare na organizaciju novog susreta živih knjiga i čitalaca.Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”, uz bavljenje svojom primarnom, bibliotečko-informacionom delatnošću, dugi niz godina organizuje projekte i programe koji promovišu ljudska prava i bave se grupama koje su u riziku od socijale isključenosti.

U godinama koje su za nama, zrenjaninska biblioteka je pomogla formiranju biblioteke u Okružnom zatvoru, biblioteke u zrenjaninskoj opštoj bolnici, organizovala je 2017. prvu “Živu biblioteku” u Zrenjaninu koja je pružila mogućnost prevazilaženja stereotipa i stigmatizacije prema manjinskim i marginalizovanim grupama. Kroz projekat “Obrazovanjem do samostalnosti” pružena je podrška i edukacija ženama koje su žrtve nasilja u porodici, a kontinuirano se realizuju radionice kroz koje se prevenira vršnjačko i digitalno nasilje.

Uspostavljena je dobra saranja sa Klubom za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru Zrenjanin, takođe saradnja sa Nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka (NURDOR).
Zrenjaninska biblioteka objavila je i 6 audio knjiga u okviru edicije “Biblioteka za slušanje”: zvučne knjige za slepu i slabovidu decu u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, lokalnom samoupravom i Međuopštinskim savezom slepih i slabovidih Zrenjanina.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga