Večeras: Završnica petog horskog festivala „Slobodan Bursać“

Podeli:

Danas, u ponedeljak, 4. juna u sklopu zatvaranja, završnice jubilarnog petog horskog festivala „Slobodan Bursać“ na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u 19 časova nastupiće Sofijski crkveni hor i orkestar iz Stokholma (Švedska) – dirigent hora je Anre Johanson. Ulaz je besplatan.

Sofijski crkveni hor i orkestar iz Stokholma 

Sofijski crkveni hor i orkestar je osnovan 1979. godine i od tada do danas radi pod dirigentskom palicom Arne Johansona. Najviše nastupaju u matičnoj crkvi na crkvenim službama ali nastupaju često i na drugim koncertima u Švedskoj i inostranstvu. Većina repertoara je sakralnog karaktera, kao što su Bahova velika misa, Bramsov nemački rekvijem, Mocartov i Verdijev rekvijem i druga velika dela poznatih kompozitora. Pored zajedničkih nastupa sa horom, orkestar posebno izvodi dela Čajkovskog, Dvoržaka i dr. Takođe, hor ima svoje akapela koncerte na kojima peva dela mnogih švedskih kompozitora, ali i dela Rahmanjina i drugih pravoslavnih kompozitora. Hor i orkestar su u svojoj karijeri održali mnogobrojne koncerte po velikim evropskim gradovima (Rimu, Parizu, Moskvi, Rigi, San Petersburgu, Pragu, Lisabonu, Berlinu, Budimpešti, Varšavi, Njujorku i dr.), a posebno su ponosni na prestižnu nagradu iz 2003. godine koju je hor osvojio na festivalu pravoslavne svetske muzike u Poljskoj.

Dirigent Arne Johanson rođen je na jugu Švedske. Od 1972. do 1977. studirao je klavir, orgulje i dirigovanje na Kraljevskom univerzitetskom muzičkom koledžu. Već 1979. godine počinje da radi u Sofijskoj crkvi u Stokholmu i iste godine osniva Sofijski crkveni hor i kamerni orkestar. Pored toga aktivno svira orgulje na crkvenim službama i koncertima.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga