Lazarus fest – Spread the News: Lazarus is Alive!

Podeli:

Grupa entuzijasta sa vizijom, okupljena oko imena „RNR Zona Lazarevo“ koja funkcioniše kao udruženje građana na neprofitnoj osnovi, nakon šest godina sticanja znanja i iskustva u organizovanju koncerata, napokon u jesen ove godine, uz podršku lokalne samouprave grada Zrenjanina, lansira svoj prvi festivalski projekat pod nazivom „Lazarus Fest #01“ koji će se održati u Domu kulture mesta Lazareva, nadomak Zrenjanina, 20. oktobra 2018. godine.

Prvi „Lazarus Fest“ imaće format mini-festa na kojem će se predstaviti neka od najzvučnijih imena zrenjaninskog muzičkog podzemlja – Trash Union, Desolation i Drink or Die – a status specijalnih gostiju imaće sastav Counter Ignition iz Kovina, dok će već pomenuti sastav Desolation nositi status domaćina. Ideja je da festival raste iz godine u godinu.

Suština ovog projekta je u izvlačenju izvođača i čitavih muzičkih scena iz podzemlja na svetlost dana i udahnjivanja novog života u iste, kao i u samo mesto Lazarevo. Otuda izvire i dvostruka simbolika samog naziva festivala, kao i zvaničnog slogana festa koji glasi – Spread the News: Lazarus is Alive! (Širite vesti: Lazar je živ!)

Na festivalu će nastupiti:

TRASH UNION
(Zrenjanin)

Počeli su sa radom kasnih devedesetih. Njihova muzika se može opisati kao crossover metal u kombinaciji sa hip-hopom. Deonice južnjačkog metala su takođe neodvojiv sastojak njihovog karakterističnog stila, kao i hardcore prizvuci i ritmovi koji su obeležili period njihovog odrastanja sa ljudima iz njihovog okruženja. Kao imena koja su izvršila ključni uticaj na njihovo stvaralaštvo navode izvođače kao što su Pantera, D.R.I, Suicidal Tendencies, Body Count, S.O.D, rana Metallica, Beowulf, Nuclear Assault, Exodus, No Mercy, Cro-Mags, Judge, Leeway, Biohazard, Pro-Pain, Stuck Mojo, The Exploited i mnogi drugi.

Karakteristični su po širokom spektru tema koje obrađuju kroz tekstove nastale kao rezultat pogleda na svet i društvo u njemu, kako iz lokalne tako i iz globalne perspektive, često uključujući političku ili u stvari anti-političku kritiku stvarnosti začinjenu humorom kao i revoltom protiv ljudske beskrupuloznosti, hipokrizije i dvostrukih standarda.

U jesen 2009. godine izdali su svoj prvi album pod nazivom „Built to Last“ u samostalnom izdanju. Jula 2015. godine izlazi EP pod nazivom „Gone For Good“, a objavili su i tri spotovana singla – „Every Man 4 Himself“, „Piercing the Silence“, „Live My Life“ – koji se mogu naći na „Hardcore Worldwide“ kanalu.

Koncertno su veoma aktivni, a posebno se po značaju izdvaja nastup na „Revolution Festival-u“ u Temišvaru.

COUNTER IGNITION
(Kovin)

Counter Ignition je thrash/groove/prog metal sastav iz Kovina oformljen 2006. godine. Iza sebe imaju dva izdanja „Spit or Swallow“ iz 2011. godine, objavljen kao samostalno izdanje i reizdat na nekoliko split izdanja u Evropi i Južnoj Americi, i kao digitalno izdanje za američki „Dysfunctional records“; i još uvek aktuelni „Mediocrity Deadlock“ objavljen u oktobru 2015. godine za „Miner records“, za koje su dobili odlične kritike i u domaćim i u stranim medijima, a „Mediocrity Deadlock“ je naročito dobro prihvaćen od strane muzičke kritike iz tzv. regiona, Hrvatske, Makedonije, BiH. Kao bonus pesma na MD albumu se nalazi i obrada pesme „Makedonija“ kultne grupe „Time“, u čijem snimanju je učestvovao i legenda jugoslovenske rok i pop muzike, Dado Topić, koji je osim što je gostovao kao pevač, snimio i neke deonice na basu i gitari. Ova pesma se našla u finalu hita nedelje radija Beograd 202, kao i u izboru za hit godine, a „Mediocrity Deadlock“ u izboru za album godine. MD se krajem 2015. godine našao u izboru za album godine i na raznim web portalima koji prate rokenrol scenu u Srbiji i regionu, kao što su „Nocturne Magazine“, „Serbian Metal Portal“, „Balkan Rock“, „Metal Jacket“ iz Hrvatske i drugi, a pesma „(No) Hope in Proles“ je izabrana za hit meseca na „Get on the Stage“ web portalu.

Counter Ignition je poznat kao koncertno vrlo aktivan bend i u ovih gotovo deset godina rada sakupili su trocifren broj nastupa po Srbiji i okruženju, što po klubovima što po festivalima kao što su „Adrenalin Fest“ u Bečeju, „Metal Days“ u Šidu, „Exit Festival“ i drugi.

Žanrovski, Counter Ignition se može svrstati u metal, ali se u njihovoj muzici pored jakih metal i hardcore gitara i bubnjeva mogu čuti i prog-rock i jazz progresije, grunge atmosfera, i melodije i ritmovi iz balkanske tradicionalne muzike.

DESOLATION
(Zrenjanin)

Bend je osnovan početkom 2014. godine u Zrenjaninu, a do kraja iste snimio je i svoj prvi demo pod nazivom „All Equal Now“. Žanr se može najbliže definisati kao groove metal/hardcore, premda spektar inspiracije i uticaja obuhvata bendove kao što su Gojira, Slipknot, Hatebreed, Lamb of God, Whitechapel, Tesseract, Kublai Khan, Mastodon i mnoge druge. Bend se fokusirao da spoji različite izvore u originalne i jedinstve muzičke komade koji verno predstavljaju svaki od nabrojanih pojedinačnih stilova, ostajući pritom autetični i drugačiji od svakog od njih.

U narednim godinama usledili su mnogi koncerti i festivali na kojima je bend imao mnogo prilika da publici predstavi svoj energični stil sviranja, kvalitetne rifove i eksplozivne bubnjarske deonice.

Marta meseca 2018. godine bend je objavio svoj album prvenac u samostalnom izdanju pod nazivom „Pieces of Humanity“, nakon čega je usledila i mini-turneja u Holandiji. Album je naišao na veoma pozitivan kritički prijem od strane „Serbian Metal Portal-a“. Usledio je i prvi zvanični video za kompoziciju „Wake Up“.

DRINK OR DIE
(Zrenjanin)

Počeli su 2003. godine donoseći svoju viziju punk-a i hardcore-a sa Oi! i street punk estetikom oslanjajući se na izvođače kao što su Sham 69, Cock Sparrer i mnoge druge.

Iza sebe u ovom trenutku imaju dva albuma – „Govore mi“(2015), „Pohlepa!!!“ (2017) – i mnogo koncerata od kojih se posebno izdvaja nastup na „Rock la Mures“ open-air festivalu u Rumuniji, na kojem su delili bini sa sastavom „The Exploited“.

Donose teške socijalne teme i obilje energije, a za sobom ostavljaju ispražnjene flaše.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga