Rešite se komaraca pomoću sastojaka koje svi imamo u kući ili bašti

Podeli:

Svi oni koji žive u blizini reka ili jezera znaju da topliji dani donose i zujeće nevolje. Kako bismo se izborili sa komarcima, često posežemo za sprejevima iz marketa i drogerija, a zapravo, možemo ih se rešiti i na potpuno prirodan način. Sastojci se kriju u vašoj kuhinji ili bašti.

BELI LUK

Prirodno sredstvo pomoću kojeg ćete se rešiti komaraca, ali društva za stolom je beli luk. Sve što treba da uradite je da zgnječite nekoliko čenova belog luka, kuvate ih u 2dl vode, a nakon što se voda ohladila, procedite kako bi se izdvojila tečost od luka, a potom je sipajte u bočicu sa raspršivačem.

Iako jeste na vrhu liste efikasnosti u borbi protiv komaraca, ljudi često izbegavaju da ga koriste zbog jakog i neprijatnog mirisa. Ukoliko ste i vi jedni od onih koji će zaobići beli luk, pažljivo pročitajte kako vam lavanda može pomoći da sprečite napad ovih krvopija.

LAVANDA

Ne morate praviti ulje od lavande, možete kupiti u apoteci. Ukoliko imate lavandu u dvorištu, odlomite 5-6 stabljika, potopite ih u mineralno ulje i ostavite da odstoji nekoliko dana ( 2 dana su sasvim dovoljna). Miris može biti intenzivan, pa ga razblažite određenom količinom mineralne negazirane vode. Kada ste zadovoljni mirisnom notom ulja, mešavinu ulja i vode pretočite u manje bočice i možete se mazati tokom celog dana. Najbolje je da se bočice ovog sredstva protiv komaraca drže u frižideru.

KAFA

Pre nekoliko godina internetom se proširila vest da je kafa efikasni repelent, međutim ne radi se o napitku već o talogu kafe. Stručnjaci za borbu protiv insekata ističu da možemo slobodno uživati u šolji kafe, a kako bismo pobedili komarce, potrebno je da talog kafe ne bacamo, već da ga ostavimo na tacni da se osuši. U sumrak,pre nego što najzda krene najezda, talog treba da zapalite i sklonite negde gde vam veće smetati. Drugi način je da, ukoliko imate žardinjere, kofe, saksije ili bilo koje druge predmete u kojima se zadržava voda, prospete talog u to. Na taj način ćete sprečiti larve komaraca da se dalje razvijaju i bar na nekoliko dana obezbediti sebi mir.

KARTON ZA JAJA

Da, dobro ste pročitali- karton za jaja. Prema tvrdnji britanskog stručnjaka za suzbijanje insekata, ovo je kratkotrajna metoda, odnosno, pomaže dokle god karton gori. Savetuje da pronađemo mesto u zavetrini, zapalimo karton i to će nam omogućiti barem da večeramo u dvorištu bez češanja i mlataranja rukama.

A SADA NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE

Ako ste stigli do ovde, ona verovatno smatrate da ni jedna metoda do sada nije vredna vaše pažnje ili truda. Razumemo.

Zato smo za kraj sačuvali metodu koja iziskuje najmanje truda. Ukoliko biste voleli da uživate u prijatnoj letnjoj noći i organizujete sedeljku sa prijateljima, popijete koje alkoholno piće, ali vas komarci sprečavaju, ne brinite. Ispunili ste sve uslove da se ovi insekti predomisle. Dokazano je da komarci ne podnose miris alkohola, naročito piva, tako da slobodno organizujte baštensku zabavu i uživajte u svom omiljenom piću.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga